Un moment, dotze instants, mil possibilitats. Construïnt relats amb els i les adolescents des d’una perspectiva etnogràfica, visual i reflexiva

Author

Ricart, Marta, 1973-

Director

Hernández, Fernando (Hernández Hernández)

Date of defense

2012-07-09

Legal Deposit

B. 25418-2013

Pages

363 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Dibuix

Abstract

"Un moment, dotze instants, mil possibilitats" parteix de l’antropologia reflexiva per construir una recerca polièdrica basada en estratègies de recerca visuals col.laboratives. La recerca es proposa explorar l’univers visual dels i les adolescents a partir dels relats que un grup de nois i noies realitzen del moment que estan vivint. Utilitzant l’estratègia anomenada “photo elliciting”, la recerca explora l’univers dels i les adolescents a través de dotze imatges fotogràfiques i el relat que les acompanya i que han realitzat un grup de nois i noies. El relat de la investigació es construeix en diàleg amb el propi procés de recerca (un procés obert a la constant reflexió sobre els aspectes metodològics, conceptuals i processuals i on la figura de la recercadora no queda al marge). La necessitat de desplaçar-se d'una comprensió fixa basada en l'objecte (l'adolescència, la identitat i la imatge) a una comprensió mòbil basada en les relacions (des de les narratives visuals i la construcció de processos visuals de recerca col.laboratius) condueix el procés de la investigació a la recerca de noves metodologies i formats narratius que permetin una comprensió polièdrica i que aportin noves maneres de comprendre l’adolescència. Els relats i les imatges que construeixen els i les adolescents a la recerca, son interpretades des d'una diversitat d'aproximacions que permeten una comprensió plural de les narratives visuals i que es focalitzen en la riquesa de construccions narratives i visuals corresponents a un moment i un marc de relacions determinat.


“One moment, twelve instants, a thousand possibilities” is a polyhedrical research based on reflexive anthropology that focuses on visual collaborative research strategies. The investigation starts exploring the visual universe of adolescence from images and stories that a group of teenagers made about the moment they are living. Using the strategy of “photo elliciting”, research is conducted by listening to a group of adolescents within the twelve pictures and their stories that they created for the investigation. The investigation narrative is constructed in dialogue with the actual research process (a process opento the reflection on methodology, conceptual frames and processes where the researcher does notstand on the edge). The need to move away from a fixed comprehension based on the object (adolescence, identity, image) to a mobile comprehension based on relationships (starting from visual narratives and the construction of collaborative visual research processes) brings the research process to a polyhedrical approach. Narratives and images that the adolescents have created are analysed from different points of view that allow plural comprehension, open to the richness of the visual narratives related on time and relationships.

Keywords

Adolescència; Adolescencia; Adolescence; Etnografia; Etnografía; Ethnography; Metodologia; Metodología; Methodology; Cultura visual; Visual culture; Metodologies col·laboratives; Metodologías colaborativas; Collaborative methodologies

Subjects

74 - Drawing. Design. Applied arts and crafts

Documents

MRM_TESI.pdf

4.649Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)