Networking for development: a network analysis of a development programme between Europe and Latin America

Author

Nascimbeni, Fabio

Director

Finquelievich, Susana

Date of defense

2012-12-14

Legal Deposit

B. 28318-2013

Pages

214 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Abstract

La investigació té com a objectiu demostrar que alguns aspectes crítics de la cooperació per al desenvolupament poden ser abordats a través de l'enfortiment de les xarxes dins de les polítiques i programes de desenvolupament, i que les activitats de networking, si estan apropiadament planificades, aplicades i monitoritzades, poden contribuir a l'èxit a llarg termini d'aquestes accions. Afirmem que cal avançar cap a un nou paradigma de desenvolupament, i advoquem per un major ús de mètodes i eines capaces de representar les pràctiques de desenvolupament en termes no només d'"actors", sinó també de "xarxes d'actors". Des del punt de vista teòric, la principal aportació és l'enfocament de Networking for Development, una nova forma de considerar les xarxes dins de la cooperació al desenvolupament, definint-les com agregacions multiactor entre donants, receptors i intermediaris, que han de tenir un paper clau en les activitats de desenvolupament. Per validar l'enfocament proposat, s'han analitzat les xarxes de @LIS, un programa finançat per la Comissió Europea en el període 2002 - 2006 centrat en la cooperació Europa-Amèrica Llatina en l'àrea de la societat de la informació. Mitjançant l'ús de Social Network Analysis (SNA), juntament amb una observació etnogràfica, hem explorat les activitats de col·laboració que van tenir lloc entre els actors d'aquest programa, visualitzant com es va desenvolupar la xarxa i centrant-nos en explicar l'impacte del networking sobre diferents aspectes de la cooperació al desenvolupament.


La investigación tiene como objetivo demostrar que algunos aspectos críticos de la cooperación para el desarrollo pueden ser abordados a través del fortalecimiento de las redes dentro de las políticas y programas de desarrollo, y que las actividades de networking, si apropiadamente planificadas, aplicadas y monitoreadas, pueden contribuir al éxito a largo plazo de dichas acciones. Afirmamos que es necesario avanzar hacia un nuevo paradigma de desarrollo, y abogamos por un mayor uso de métodos y herramientas capaces de representar las prácticas de desarrollo en términos no sólo de “actores”, sino también de “redes de actores”. Desde el punto de vista teórico, la principal aportación es el enfoque de Networking for Development, una nueva forma de considerar las redes dentro de la cooperación al desarrollo, definiéndolas como agregaciones múltiactor entre donantes, receptores y intermediarios, que deben tener un papel clave en las actividades de desarrollo. Para validar el enfoque propuesto, se han analizado las redes de @LIS, un programa financiado por la Comisión Europea en el periodo 2002- 2006 centrado en la cooperación Europa-América Latina en el área de la sociedad de la información. Mediante el uso de Social Network Analysis (SNA), acercado a una observación etnográfica, hemos explorado las actividades de colaboración que tuvieron lugar entre los actores de este programa, visualizando cómo se desarrolló la red y centrándonos en explicar el impacto del networking sobre diferentes aspectos de la cooperación al desarrollo.


The research aims to demonstrate that some critical aspects of development cooperation can be tackled by strengthening networking within development policies and programmes, and that networking activities, if properly planned, applied and monitored, can contribute to the long-term success of development actions. We claim that a renewed theoretical framework is needed in order to advance towards a networking-intensive paradigm of development cooperation. We also advocate for an increased use of specific networking methods and tools, which are able to represent development practices in terms not only of actors, but also of networks. From a theoretical framework point of view, the main contribution is the concept of networking for development, a new way to consider networking activities within development cooperation. Within this notion, development networks, defined as open multistakeholder aggregations of donors, receivers and intermediaries as well as other relevant actors, should have a primary role within development activities and should do so starting from their own priorities and concerns. In order to validate the networking for development concept by using networking-specific methods and tools, we have analysed the networking history of @LIS, a European Commission funded programme that was run from 2002 to 2006 focusing on Europe-Latin America cooperation in the information society. By using Social Network Analysis (SNA) enriched with field observation, we have explored the networking and collaboration activities that took place among the @LIS stakeholders by visualising how the network developed and by focussing on cases that explain the observed dynamics.

Keywords

treball en xarxa; cooperació al desenvolupament; anàlisi de xarxes socials; networking; cooperación al desarrollo; social network analysis; development cooperation

Subjects

3 - Social Sciences; 316 - Sociology; 35 - Public administration. Government. Military affairs

Knowledge Area

Cooperación al desarrollo, comunicación, sociedad del conocimiento

Documents

PhD_Thesis_Nascimbeni.pdf

1.513Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)