El delito de tortura : un estudio sobre los elementos del tipo del artículo 174 del Código penal

Author

Silva Medina, Rodrigo

Director

Ragués Vallès, Ramon

Date of defense

2013-12-13

Legal Deposit

B. 29594-2013

Pages

316 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

La interpretación del tipo del delito de tortura plantea una serie de dificultades que tienen como consecuencia que la aplicación de tal figura delictiva haya venido siendo poco segura por parte de la jurisprudencia. Las cuestiones relacionadas con los sujetos activos, la naturaleza de la conducta típica, los problemas derivados de las relaciones concursales y la codelincuencia, así como las dudas relativas al ámbito de protección del injusto, representan una serie de interrogantes que la seguridad jurídica exige solucionar para la aplicación del tipo contenido en el artículo 174 CP. Para resolver estos y otros problemas prácticos, en el presente trabajo se argumenta a favor de interpretar el mencionado delito como pluriofensivo, de mera actividad, de infracción de deber y vinculado al ius puniendi. Estas herramientas resultan útiles para la configuración de este delito que, lamentablemente, todavía tiene vigencia en la práctica judicial.


La interpretació del tipus del delicte de tortura planteja una sèrie de dificultats. A conseqüència, l'aplicació de aquesta figura delictiva és polèmica en la jurisprudència. Les qüestions relacionades amb els subjectes actius, la naturalesa de la conducta típica, els problemes derivats de les relacions concursals i la codelincuencia, junt amb els dubtes relatius a l'àmbit de protecció de l'injust, representen una sèrie d'interrogants. En raó de la seguretat jurídica, cal solucionar aquets aspectes per a l'aplicació del tipus recollit en l'article 174 CP. Per resoldre aquests i d’altres problemes pràctics, en el present treball s'argumenta a favor d'interpretar l'esmentat delicte com pluriofensiu, de mera activitat, d'infracció de deure i vinculat al ius puniendi. Aquestes eines resulten útils per a la configuració d'aquest delicte que encara és vigent en la pràctica judicial.

Keywords

Tortura; Dret; Espanya

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

trsm.pdf

1.778Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)