Justícia i legalitat de l'autodeterminació nacional i la secessió: una contribució al debat sobre la independència de Catalunya

Author

Bossacoma, Pau

Director

Argullol i Murgadas, Enric

Bayona i Rocamora, Antoni

Date of defense

2014-06-12

Legal Deposit

B 16263-2014

Pages

512 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

En aquest treball s’explora la justícia i la legalitat de l’autodeterminació nacional i la secessió. Explorar la justícia significa submergir-se en la moralitat del dret de secessió. Des d’una anàlisi de filosofia política, es defensa un dret moral primari a la secessió basat en l’autodeterminació nacional. Aquesta defensa es fa a partir d’un contracte multinacional hipotètic. En virtut de tal mètode contractual, es desenvolupen uns requisits secessionistes en forma de principis que es contrasten acuradament amb les diferents teories secessionistes i objeccions al dret moral a la secessió de les comunitats nacionals. Explorar la legalitat significa estudiar del dret internacional, el dret constitucional i el dret europeu sobre l’autodeterminació i la secessió. Malgrat el treball demostra sovint les dissonàncies entre la proposta filosòfica i el dret positiu vigent, es mostren indicis de consonància, es plantegen interpretacions conformes i es proposen reformes de la legalitat per tal d’apropar-se al dret moral primari a la secessió basat en l’autodeterminació nacional.


En este trabajo se explora la justicia y la legalidad de la autodeterminación nacional y la secesión. Explorar la justicia significa sumergirse en la moralidad del derecho de secesión. Desde un análisis de filosofía política, se defiende un derecho moral primario a la secesión basado en la autodeterminación nacional. Esta defensa se realiza a partir de un contrato multinacional hipotético. En virtud de tal método contractual, se desarrollan unos requisitos secesionistas en forma de principios que se contrastan cuidadosamente con las diferentes teorías secesionistas y objeciones al derecho moral a la secesión de las comunidades nacionales. Explorar la legalidad significa estudiar el derecho internacional, el derecho constitucional y el derecho europeo sobre la autodeterminación y la secesión. Aunque el trabajo demuestra a menudo las disonancias entre la propuesta filosófica y el derecho positivo vigente, se muestran indicios de consonancia, se plantean interpretaciones conformes y se proponen reformas de la legalidad para acercarse al derecho moral primario a la secesión basado en la autodeterminación nacional.


This work explores the justice and legality of national self-determination and secession. The exploration of justice involves making a close examination of the moral right to secede. In making an analysis of the political philosophy, it advocates for a primary moral right to secede based on national self-determination. This defence is based on a hypothetical multinational contract. Under such a contractual method, secessionist conditions are developed in the form of principles that are carefully contrasted with the different theories of secession and objections to the moral right to secede of national communities. The exploration of legality involves studying international law, constitutional law and European law on self-determination and secession. Although the work demonstrates the dissonance between the philosophical approach and the positive law in force, some signs of consistency are observed, harmonizing interpretations are presented, and legal reforms are proposed to move towards the primary moral right to secede based on national self-determination.

Keywords

Secessió; Independència; Autodeterminació; Nació; Nacionalisme; Catalunya; Espanya; Referèndum; Consulta; Sobirania; DUI; Ampliació interna; Secesión; Independencia; Autodeterminación; Nación; Nacionalismo; Cataluña; España; Referéndum; Soberanía; Ampliación interna; Secession; Independence; Self-determination; Nation; Nationalism; Catalonia; Spain; Referendum; Consultation; Sovereignty; UDI; Internal enlargement

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

tpb.pdf

4.894Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)