A orillas del texto. Por una teoría del espacio paratextual narrativo

Autor/a

Caturla Viladot, Alberto

Director/a

Caner-Liese, Robert

Fecha de defensa

2009-06-01

ISBN

9788469424681

Depósito Legal

B.16612-2011



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Romànica

Resumen

EN CASTELLANO: <br/><br/>La investigación aborda desde diferentes enfoques de la Crítica y de la Teoría Literaria el fenómeno de la partextualidad. Se hace especial hincapié en las formulaciones de la Pragmática, la Teoría de la Recepción y la Deconstrucción al redituarlas dentro de una teoría que interprete aquellos textos que orillan la narración (prólogos, notas al pie, dedicatorias, etc.). El punto de vista adoptado oscila según la dialéctica existente entre cada paratexto individual y el denominado espacio paratextual. Asimismo, también se toman textos de ficción (Cervantes, Borges, Macedonio Fernández) que constituyen por sí mismos la crítica del concepto. Una teoría sobre las Orillas del texto permite distinguir y problematizar entre otras las diferencias entre texto, obra y libro.


<I>The research presents paratextuality from several frameworks of the theory of literature and literary criticism. Special attention is given to the formulations of Pragmatics, Reception Theory and Deconstructivism, by placing them within a theory that interpretates those texts at the margins of the narration (prologues, footnotes, dedications,...) The adopted point of view adapts to the dialectic existing between each paratext and the so called paratextual space. Furthermore, fiction texts (Cervantes, Borges, Macedonio Fernandez) are used as examples that constitute by themselves the critique of the concept. A theory about the margins of text enables the distinction and problematization of the differences between text, work and book. </I>

Palabras clave

Jorge Luis Borges (1899-1986); Teoria literària; Para-text; Literatura hispanoamericana

Materias

82 - Literatura

Área de conocimiento

Ciències Humanes i Socials

Documentos

ACV_TESIS.pdf

1.630Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)