Comportamiento sexual en hombres latinoamericanos que tienen sexo con hombres en España: una triangulación de métodos para entender su vulnerabilidad y el riesgo de infección por el VIH

Author

Fernández Dávila, Rolando Percy

Director

Botella, Lluís

Date of defense

2014-11-24

Legal Deposit

B 27149-2014

Pages

361 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

A Espanya, els homes llatinoamericans que tenen sexe amb homes (HLSH) són un dels col•lectius que presenta major vulnerabilitat per a la infecció pel VIH. Aquest estudi va buscar determinar el perfil psico-socio-sexual dels HLSH que resideixen a Espanya, comparar les conductes de risc associades a la infecció pel VIH entre dos tipus de mostra (online enfront de offline); i, comprendre en profunditat la vivència de ser un immigrant, les pràctiques sexuals de risc i el sexe segur dels HLSH. L'estudi va ser una triangulació de mètodes quantitatiu i qualitatiu. El nombre total vàlid de participants va ser de 1.089 homes per a l'estudi quantitatiu (428 van contestar una enquesta impresa a Barcelona i 661 una enquesta online de totes les CCAA d'Espanya) i de 48 per a l'estudi qualitatiu , dels quals 26 van participar en entrevistes individuals i 22 en tres grups de discussió. Els resultats quantitatius revelen diferències entre els enquestats per Internet i els enquestats en locals d'ambient respecte a diverses característiques sociodemogràfiques i conductes sexuals. Es va trobar un major risc d'infecció entre els enquestats per Internet. Les dades qualitatives indiquen que la vulnerabilitat per a la infecció pel VIH pot ser explicada a partir d'aspectes relacionats a la immigració en si mateixa (p.e., aculturació) i a aspectes culturals (p.e., concepció de les relacions entre homes). Certes condicions sindèmicas (aspectes psicosocials) poden estar intervenint en el major risc d'infecció. Aquest estudi planteja una sèrie de recomanacions per a realitzar intervencions dirigides als HLSH i reduir la seva major vulnerabilitat.


En España, los hombres latinoamericanos que tienen sexo con hombres (HLSH) son uno de los colectivos que presenta mayor vulnerabilidad para la infección por el VIH. Este estudio buscó determinar el perfil psico-socio-sexual de los HLSH que residen en España, comparar las conductas de riesgo asociadas a la infección por el VIH entre dos tipos de muestra (online frente a offline); y, comprender a profundidad la vivencia de ser un inmigrante, las prácticas sexuales de riesgo y el sexo más seguro de los HLSH. El estudio fue una triangulación de métodos cuantitativo y cualitativo. El número total válido de participantes fue de 1.089 hombres para el estudio cuantitativo (428 contestaron una encuesta impresa en Barcelona y 661 una encuesta online de todas las CCAA de España) y de 48 para el estudio cualitativo, de los cuales 26 participaron en entrevistas individuales y 22 en tres grupos de discusión. Los resultados cuantitativos revelan diferencias entre los encuestados por Internet y los encuestados en locales de ambiente respecto a varias características socio-demográficas y conductas sexuales. Un mayor riesgo de infección fue encontrado entre los encuestados por Internet. Los datos cualitativos indican que la vulnerabilidad para la infección por el VIH puede ser explicada a partir de aspectos relacionados a la inmigración en sí misma (p.e., aculturación) y a aspectos culturales (p.e., concepción de las relaciones entre hombres). Ciertas condiciones sindémicas (aspectos psicosociales) pueden estar interviniendo en el mayor riesgo de infección. Este estudio plantea una serie de recomendaciones para realizar intervenciones dirigidas a los HLSH y reducir su mayor vulnerabilidad.


In Spain, Latin American men who have sex with men (LMSM) are one of the most vulnerable groups at greatest risk of HIV infection. This study sought to: determine the psycho-social and sexual profile of LMSM residing in Spain, compare risk behaviours associated with HIV infection between LMSM recruited online versus offline and provide an in-depth understanding of the experience of being an immigrant, sexual risk behaviour and safe sex among LMSM. The study was a triangulation of quantitative and qualitative methods. The total number of participants included was 1,089 men for the quantitative study (428 respondents to a written questionnaire in Barcelona and 661 to an online survey in all regions of Spain) and 48 for the qualitative study, of which 26 were interviewed individually and 22 participated in three discussion groups. Quantitative results revealed differences between online respondents and offline respondents in a number of socio-demographic characteristics and sexual behaviours. Increased risk of infection was found among online respondents. Qualitative data suggest that vulnerability to HIV infection can be explained by issues related to immigration itself (e.g., acculturation) or culture (e.g., conceptualization of relations between men). Certain syndemic conditions (psychosocial aspects) may be intervening to increase the risk of infection. This study makes a number of recommendations for interventions targeted at LMSM to reduce their increased vulnerability.

Keywords

Comportament sexual; Comportamiento sexual; Sexual behavior; Homes que tenen sexe amb homes; Hombres que tienen sexo con hombres; Men who have sex with men; VIH; HIV; Immigrants; Inmigrantes

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesis doctoral Percy Fernández Dávila (final).pdf

5.804Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)