EL objeto de la libertad religiosa en ele stado aconfesiona

Author

Oliveras Jané, Neus

Director

Vernet i Llobet, Jaume

Date of defense

2014-07-31

Legal Deposit

t 150-2015

Pages

469 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic

Abstract

La Tesi estudia el dret a la llibertat religiosa a partir de la seva delimitació constitucional; en concret, a partir de la determinació del seu objecte, que és la religió, en el marc d'un Estat que es defineix com aconfessional. L'absència d'una definició legal de religió és la tònica general de la majoria de normes constitucionals estatals que inclouen clàusules de protecció de la llibertat religiosa, i tampoc aborda directament el tema ni la doctrina ni la jurisprudència. La tesi raona la necessitat de disposar d'una definició, analitza les dificultats a què s'enfronta aquesta recerca i valora els diversos enfocaments o vies per accedir a determinar l'objecte de la llibertat religiosa. Per a això, es fixa en ordenaments jurídics d'altres països, en particular del Canadà, que poden oferir noves vies per avançar en el desenvolupament de la noció de religió i de la llibertat religiosa al nostre país. Després d'examinar doctrina i la jurisprudència relativa al dret a la llibertat religiosa al nostre país, la tesi conclou que cal abandonar el concepte tradicional de religió, implícit i no escrit, però emprat pels operadors jurídics, i optar per un concepte individual i subjectiu de creences, que permeti als individus un ple desenvolupament de la seva personalitat, tal com reclama l'article 10.1 de la Constitució Espanyola.


La Tesis estudia el derecho a la libertad religiosa a partir de su delimitación constitucional; en concreto, a partir de la determinación de su objeto, que es la religión, en el marco de un Estado que se define como aconfesional. La ausencia de una definición legal de religión es la tónica general de la mayoría de normas constitucionales estatales que incluyen cláusulas de protección de la libertad religiosa, y tampoco aborda directamente el tema ni la doctrina ni la jurisprudencia. La tesis razona la necesidad de disponer de una definición, analiza las dificultades a las que se enfrenta esta búsqueda y valora los diversos enfoques o vías para acceder a determinar el objeto de la libertad religiosa. Para ello, se fija en ordenamientos jurídicos de otros países, en particular de Canadá, que pueden ofrecer nuevas vías para avanzar en el desarrollo de la noción de religión y de la libertad religiosa en nuestro país. Tras examinar doctrina y la jurisprudencia relativa al derecho a la libertad religiosa en nuestro país, la tesis concluye que es necesario abandonar el concepto tradicional de religión, implícito y no escrito, pero empleado por los operadores jurídicos, y optar por un concepto individual y subjetivo de creencias, que permita a los individuos un pleno desarrollo de su personalidad, tal como reclama el artículo 10.1 de la Constitución Española.


The Thesis examines the right to religious freedom on its constitutional configuration; and, specifically, from the determination of its object, which is religion, in the context of a State defined as non confessional. The absence of a legal definition of religion is the general state of the art in most of constitutional provisions related to the protection of religious freedom, and it is not directly addressed either by the doctrine or the jurisprudence. The thesis argues the need for a definition, examines the difficulties facing this search and assesses the various approaches or pathways to determine the subject of religious freedom. Attention is paid to the legal systems of other countries, in particular Canada, that may offer new ways to advance on the understanding and development of the notion of religion and the freedom of religion in our country. After the study of the doctrine and jurisprudence on the right to religious freedom in our country, the thesis concludes that it is necessary to abandon the traditional concept of religion, implicit, unwritten, but used by legal practitioners, and opt for an individual and subjective concept belief, which allows individuals to the full development of his personality, as called for in Article 10.1 of the Spanish Constitution.

Keywords

llibertat religiosa; aconfesionalitat; drets fonamentals; religió; libertad religiosa; derechos fundamentales; aconfesionalidad; freedom of religion; fundamental rights; non establishment

Subjects

34 - Law. Jurisprudence; 342 - Public law. Constitutional law. Conflict of laws

Knowledge Area

drets fonamentals

Documents

Tesi Neus Oliveras Jane.pdf

3.348Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)