Leaf litter decomposition in Mediterranean streams: microbial processes and responses to drought under current global change scenario

Author

Mora Gómez, Juanita

Director

Romaní i Cornet, Anna M.

Elosegi, Arturo

Date of defense

2014-12-19

Legal Deposit

Gi. 277-2015

Pages

126 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Ciències Ambientals

Universitat de Girona. Institut d'Ecologia Aquàtica

Abstract

This thesis studied the principal environmental controlling factors and microbial mechanisms involved in leaf litter decomposition in Mediterranean intermittent streams. Additionally, drought disturbance in both Mediterranean intermittent and Atlantic permanent streams was also evaluated. At the Mediterranean intermittent stream leaf litter decomposition varied mainly related to seasonal variations in temperature, conductivity and current velocity. Drought clearly affected microbial assemblages and functioning in these ecosystems although this did not resulted in changes on breakdown rates. In permanent streams drought disturbance also affected microbial activity and structure, reducing breakdown velocity due to emersion of leaves. Microbial communities from nutrient enriched streams were more resistant to drought disturbance. Results suggest that under more extreme environmental variation and dry conditions expected with the global change, microbial decomposers will be severely affected. However consequences in carbon recycling will depend on to the type of drought-related disturbance, interaction with other stressors and previous communities dwelling in.


En aquesta tesi s’han estudiat els factors ambientals determinants i els mecanismes microbians involucrats en la descomposició de fullaraca en rius intermitents mediterranis. També s’ha avaluat l’efecte de la sequera en rius intermitents mediterranis i permanents atlàntics. En el riu intermitent mediterrani la descomposició de fullaraca s’ha vist afectada per la variació anual de la temperatura, conductivitat i velocitat de la corrent. La sequera clarament va determinar canvis en els microorganismes descomponedors i el seu funcionament en ambdós tipus de rius, malgrat no sempre va afectar la velocitat de descomposició. Els resultats suggereixen que en condicions extremes de variació ambiental i sequera, esperats pel canvi global, els microorganismes descomponedors de la fullaraca es veuran molt afectats. No obstant, les conseqüències en el reciclatge de carboni dependran del tipus de pertorbació relacionada amb la sequera, de la interacció amb altres impactes i de les comunitats descomponedores prèvies que habiten al riu.

Keywords

Ecologia microbiana; Microbial ecology; Ecología microbiana; Rius efímers; Ephemeral streams; Corrientes efímeras; Fullaraca; Plant litter; Hojarasca; Enzims microbians; Microbial enzymes; Enzimas microbianas

Subjects

504 - Threats to the environment; 579 - Microbiology

Documents

tjmg1de1.pdf

3.123Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)