Crisis urbana y derecho a la ciudad: el espacio urbano en el litoral de Barcelona

Author

Fauth, Gabriela

Director

Gifreu Font, Judith

Date of defense

2015-02-11

Legal Deposit

T 678-2015

Pages

246 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Privat, Processal i Financer

Abstract

En el context generalitzat de crisi, en que la transició sociohistòrica i cultural condiciona la construcció científica, així com l'organització político-social del present, agregat a l'actual procés de globalització, el treball obre espai per repensar noves formes urbanes i instruments jurídics. La tesi pretén mostrar les diverses possibilitats del diàleg entre el Dret i l'Urbanisme per a la construcció d'un discurs jurídic sensibilitzat per la realitat i nodrit per altres àrees del coneixement, com a forma d'aconseguir l'eficàcia social de la norma en el sentit del dret a la ciutat. Tant la concepció del sistema jurídic com de l ‘Urbanisme es van fundar en la mateixa matriu moderna que avui es veu esgotada i obre nous camins per a la mediació dels conflictes que conformen la societat actual. Entès que l'aspiració per ciutats més plurals, justes i democràtiques passa necessàriament pel reconeixement i per la legitimitat social de la norma, la participació és component indispensable. La tasca es presenta especialment complexa, ja que els actors polítics i econòmics segueixen fortament arrelats a la ideologia moderna capitalista en una constant col•lisió de models, pensaments i projectes. Donar nous sentits a les construccions normatives i la seva efectivitat, és una de les alternatives possibles atesa la gran contradicció d'aquest segle. Suposa, per tant, a més d'identificar conflictes i qüestionar models, obrir espai per a canvis paradigmàtics, especialment en el camp del dret urbanístic. Sent així, Barcelona i el seu espai costaner van ser escollits com a cas de referència per presentar importants elements d'anàlisi. La planificació urbanística coneguda com a model Barcelona cap a la configuració de la ciutat com a seu dels Jocs Olímpics de 1992, i el seu actual context de ciutat capitalista de patró neolliberal, permeten la reflexió sobre els actuals fenòmens urbans presents al seu territori.


En el contexto generalizado de crisis, en que la transición sociohistórica y cultural condiciona la construcción científica, así como la organización político-social del presente, agregado al actual proceso de globalización, el trabajo abre espacio para repensar nuevas formas urbanas e instrumentos jurídicos. La tesis pretende mostrar las varias posibilidades del diálogo entre el Derecho y el Urbanismo para la construcción de un discurso jurídico sensibilizado por la realidad y nutrido por otras áreas del conocimiento como forma de alcanzar la eficacia social de la norma en el sentido del derecho a la ciudad. Tanto la concepción del sistema jurídico como del proprio Urbanismo se fundaron en la misma matriz moderna que hoy se ve agotada y abre nuevos caminos para la mediación de los conflictos que conforman la sociedad actual. Entendido que la aspiración por ciudades más plurales, justas y democráticas pasa necesariamente por el reconocimiento y por la legitimidad social de la norma, la participación es componente indispensable. La tarea se presenta especialmente compleja, ya que los actores políticos y económicos siguen fuertemente arraigados a la ideología moderna capitalista en una constante colisión de modelos, pensamientos y proyectos. Dar nuevos sentidos a las construcciones normativas y a su efectividad es una de las alternativas posibles vistas en la gran contradicción de este siglo. Presupone, por tanto, además de identificar conflictos y cuestionar modelos, abrir espacio para cambios paradigmáticos, en especial en el campo del derecho urbanístico Siendo así, Barcelona y su espacio costero fueron elegidos como caso referencia por presentar importantes elementos de análisis. Desde la planificación urbanística conocida como modelo Barcelona hacia la configuración de la ciudad como sed de los Juegos Olímpicos de 1992 y su actual contexto de ciudad capitalista de patrón neoliberal que permite la reflexión sobre los actualísimos fenómenos urbanos presentes en su territorio.


n the general context of crisis, where the socio-historical and cultural transition affects the scientific construction, as well as the current political and social organization, in addition to the current process of globalization; this work opens a space for rethinking new urban forms and legal instruments. The thesis envisages demonstrating the various possibilities of dialogue between Law and Urbanism for the construction of a legal discourse sensitized by the reality and nurtured by other knowledge areas as a way to achieve social efficiency of the law within the meaning of the right to city. Both the design of the legal system and of Urbanism have been founded in the same modern matrix that seems now exhausted. This situation breaks new ground for the mediation of the conflicts that shape the present society. The aspiration for more pluralistic, fair and democratic cities necessarily involves the recognition and the social legitimacy of the norm, being participation an essential component. The task is presented as particularly complex because the political and economic actors are still strongly rooted in the modern capitalist ideology in a constant collision of models, thoughts and projects. Giving new meaning to normative constructions and their effectiveness is one possible alternative witnessed on the great contradictions of this century. Therefore, the development of this Thesis implies, not only identifying conflicts and questioning patterns, but making room for paradigmatic changes, especially in the field of Urban Planning Law. Barcelona and its coastal zone have been chosen as a reference case as it features important elements of analysis: starting with the urban planning model known as the Barcelona model – a strategic planning instrument developed since the 1980’s – to the city’s configuration to host the 1992 Olympic Games and its current context of capitalist city of a neoliberal pattern that allows for reflecting about the extremely actual present urban phenomena.

Keywords

crisi; Barcelona; dret a la ciutat; crisis; derecho a la ciudad; right to the city

Subjects

3 - Social Sciences; 316 - Sociology; 34 - Law. Jurisprudence; 340 - Law in general. Legal methods and auxiliary sciences

Documents

TESIS.pdf

3.602Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)