Selección de competencias para el uso profesional de la estadística en administración y dirección de empresas y propuesta de actividades para fomentar su desarrollo y evaluación en los estudios del Grado en ADE

Author

Serrano Molinero, Vanessa

Director

González Sabaté, Lucinio

Date of defense

2015-06-19

Legal Deposit

B 19666-2015

Pages

329 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. IQS

Abstract

L’ensenyament i l’aprenentatge de la estadística ha estat objecto d’investigació de forma recurrent en les últimes dècades. Alguns d’aquests treballs tenen com àmbit general l’aplicació de la estadística al món professional i, en conseqüència, el desenvolupament de competències des de la formació universitària. Per integrar les competències als plans d’estudi de la educació superior és habitual la utilització d’activitats formatives que permetin aproximar el context professional a les aules. No obstant, la seva integració en el programa deu anar acompanyada de noves formes d’avaluació que no es basin exclusivament en els resultats d’exàmens de continguts. Aquesta tesi s’ha restringit al perfil d’un professional de l’administració i la direcció d’empreses (ADE). Sota aquest context, el primer objectiu consisteix en seleccionar les competències prioritàries per un ús adequat de la estadística aplicada a ADE. En segon lloc, dissenyar activitats per fomentar el desenvolupament de les competències millor posicionades en la selecció anterior en una assignatura d’estadística durant els estudis del Grau en ADE. I, per acabar, avaluar les activitats dissenyades per conèixer el nivell de competència assolit pels estudiants. S’ha considerat com a punt de partida el model proposat per Serrano (2009), que ha sigut avaluat i simplificat combinant la tècnica de triangulació i una adaptació del mètode Delphi en dues etapes. Finalment, s’ha obtingut la ordenació de les competències seleccionades a partir de la opinió d’un grup d’experts en RRHH. Com a resultat principal, es destaca que la competència més valorada en el context descrit és la capacitat de “Interpretar els resultats”. Li segueixen: “Presa de decisions”, “Pensament crític”, “Identificar la rellevància dels resultats” i “Comprensió”. S’han proposat dos tipus d’activitats per promoure el desenvolupament de la competència “Interpretar els resultats” a l’aula: l’estudi de casos i activitats de reflexió i interpretació d’enunciats clàssics. Per últim, pel que fa a les eines d’avaluació, es recomana especialment combinar, quan sigui necessari, rúbriques, informes de resultats, l’anàlisi de traces de l’activitat dels estudiants i la observació directa.


La enseñanza y el aprendizaje de la estadística ha sido objeto de investigación de forma recurrente en las últimas décadas. Algunos de estos trabajos tienen como ámbito general la aplicación de la estadística en el mundo profesional y, en consecuencia, el desarrollo de competencias desde la formación universitaria. Para integrar las competencias en los planes de estudio de la educación superior es habitual la utilización de actividades formativas que permitan aproximar el contexto profesional a las aulas. Sin embargo, su integración en el programa debe ir acompañada de nuevas formas de evaluación que no se basen exclusivamente en los resultados de exámenes de contenidos. Esta tesis se ha ceñido al perfil de un profesional de la administración y la dirección de empresas (ADE). Bajo este contexto, el primer objetivo consiste en seleccionar las competencias prioritarias para un uso adecuado de la estadística aplicada en ADE. En segundo lugar, diseñar actividades para fomentar el desarrollo de las competencias mejor posicionadas en la selección anterior en una asignatura de estadística durante los estudios del Grado en ADE. Y, para terminar, evaluar las actividades diseñadas para conocer el nivel de competencia adquirido por los estudiantes. Se ha tomado como punto de partida el modelo propuesto por Serrano (2009), que ha sido evaluado y simplificado combinando la técnica de triangulación y una adaptación del método Delphi en dos etapas. Finalmente, se ha obtenido la ordenación de las competencias seleccionadas a partir de la opinión de un grupo de expertos en RRHH. Como resultado principal, se destaca que la competencia más valorada en el contexto descrito es la capacidad de “Interpretar los resultados”. Le siguen: “Toma de decisiones”, “Pensamiento crítico”, “Identificar la relevancia de los resultados” y “Comprensión”. Se han propuesto dos tipos de actividades para promover el desarrollo de la competencia “Interpretar los resultados” en el aula: el estudio de casos y actividades de reflexión e interpretación de enunciados clásicos. Por último, en cuanto a las herramientas de evaluación, se recomienda especialmente combinar, cuando sea necesario, rúbricas, informes de resultados, el análisis de trazas de la actividad de los estudiantes y la observación directa.


Teaching and learning statistics has repeatedly been the object of research over the past few decades. The general framework of some of these papers consists in applying statistics to the professional world, consequently, in developing competencies for university education. In order to integrate said competencies into higher education curricula it is common to use educational activities that enable bringing the professional context closer to the classroom. However, their integration into the programme must be accompanied by new ways of assessing that are not exclusively based on the results of exams of content. This work limits itself to the profile of a Business Administration and Management professional. In this context, the first objective consists in selecting the most important competencies for the proper use of applied statistics in the Degree of Business Administration and Management. The second objective is to design activities to encourage the development of the best-positioned competencies in the previous selection in a statistics subject in the Degree of Business Administration and Management. Thirdly, it is necessary to assess the activities designed to know the level of competence acquired by the students. The model proposed by Serrano (2009), which was assessed and simplified combining the triangulation technique and an adaptation of the Delphi method in two phases, was taken as the starting point. Finally, a ranking of the competencies selected according to the opinion of a group of HR experts was obtained. As the main result, it needs to be highlighted that the most appreciated competence within the context described is the capacity to “Interpret results”, followed by: “Decision-making”, “Critical Thinking”, “Identify the relevance of results” and “Understanding”. Two kinds of activities were proposed to promote the development of the “Interpret results” competency in the classroom: the study of cases and activities related to thinking and interpretation of classical statements. Finally, as far as assessment tools are concerned, it is particularly recommended to combine, when necessary, rubrics, result reports, analysing traces of the students’ activity and the direct observation.

Keywords

Estadística; Competencias; ADE; Actividades formativas; Evaluación de competencias; Statistics; Competencies; Business Administration and Management; Assessment of competencies; Competències

Subjects

311 - Statistics as a science. Statistical theory; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TESIS_VSM.pdf

6.239Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)