Influencia de la expresión emocional en el impacto de la cefalea primaria

Author

Grisales Valencia, Adolfo Idelber

Director

Gaviria Gomez, Ana Milena

Codirector

Labad Alquezar, Antonio

Date of defense

2015-06-19

Legal Deposit

T 1349-2015

Pages

235 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

Estudi descriptiu per determinar la influència d'unes variables cognitiu-emocionals i d'expressió emocional, sobre l'impacte de la cefalea primària, controlant estadísticament l'efecte de les característiques sociodemogràfiques i clíniques, personalitat, ansietat, depressió i esdeveniments vitals estressants. Mostra de 137 subjectes (18-55 anys), de la consulta ambulatòria de neurologia de l'Hospital Sant Joan de Reus (2010-2011). Es detecta un clar patró de tendència a reprimir la ràbia, que no es correlaciona amb l'impacte de la cefalea. Les variables cognitiu-emocionals associades amb més impacte van ser: neuroticisme i psicoticisme (personalitat), ansietat-tret, depressió, tret d'Ira, temperament d'Ira, índex d'expressió de la Ira, puntuació total de alexitímia i la seva sub-escala dificultat per identificar sentiments. Les que més condicionen l'impacte de la cefalea són, en la seva ordre: l'ansietat, el control extern de la ira, el consum de tabac, la cefalea per abús d'analgèsics i el sexe femení.


Estudio descriptivo para determinar la influencia de unas variables cognitivo-emocionales y de expresión emocional, sobre el impacto de la cefalea primaria, controlando estadísticamente el efecto de las características socio-demográficas y clínicas, personalidad, ansiedad, depresión y acontecimientos vitales estresantes. Muestra de 137 sujetos (18-55 años), de la consulta ambulatoria de neurología del Hospital Sant Joan de Reus (2010-2011). Se detecta un claro patrón de tendencia a reprimir la rabia, que no se correlaciona con el impacto de la cefalea. Las variables cognitivo-emocionales asociadas con mayor impacto fueron: neuroticismo y psicoticismo (personalidad), ansiedad-rasgo, depresión, rasgo de Ira, temperamento de Ira, índice de expresión de la Ira, puntaje total de alexitimia y su sub-escala dificultad para identificar sentimientos. Las que más condicionan el impacto de la cefalea son, en su orden: la ansiedad, el control externo de la ira, el consumo de tabaco, la cefalea por abuso de analgésicos y el sexo femenino.


Descriptive study to determine the influence of certain cognitive and emotional variables of emotional expression, on the impact of primary headache, statistically controlling for socio-demographic and clinical characteristics, personality, anxiety, depression and stressful life events. Sample of 137 subjects (18-55 years), of the neurology outpatient clinic of Sant Joan de Reus Hospital (2010-2011). Cognitive-emotional variables associated with the greatest impact were: neuroticism and psychoticism (personality), trait anxiety, depression, trait anger, anger’s temperament, anger index expression, alexithymia total score and its dimension of difficulty identify feelings. The most determining the impact of headache were, in order: anxiety, external control of anger, smoking, analgesic overuse headache and female sex.

Keywords

Expressió emocional; Impacte de la cefalea; Emocions i HIT-6; Expresión emocional; Impacto de la cefalea; Emociones y HIT-6; Emotional expression; Headache impact; Emotions and HIT-6

Subjects

159.9 - Psychology; 61 - Medical sciences; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

TESI.pdf

3.819Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)