Estructura de capital en mercados emergentes. Velocidad de ajuste de la estructura de capital en las empresas peruanas cotizadas en bolsa

Author

Cornejo Díaz, René Helbert

Director

Sabal Cárdenas, Jaime

Codirector

Mendiola Cabrera, Alfredo

Date of defense

2015-09-30

Legal Deposit

B 25639-2015

Pages

204 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

S'analitza l'estructura de capital de les empreses peruanes que cotitzen en borsa durant el període 1998 a 2013, concloent que els principals factors que determinen el nivell d'endeutament de les mateixes són la rendibilitat, la tangibilitat dels actius, el tipus de canvi, la inflació, la taxa d'interès, el spread del risc sobirà, i el canvi en l'índex de la borsa. Així mateix s'estima una velocitat d'ajust del nivell d'endeutament del 33%, la qual cosa implica que l'ajust complert al nivell d'endeutament desitjat és de prop de 3 anys. D'altra banda, les velocitats d'ajust per les dades agregades dels sectors de mineria i hidrocarburs és de 39% i per al sector manufactura del 30%, sense ser en els tres casos significativament diferents entre elles. El conjunt de troballes permet concloure que el comportament de les empreses peruanes cotitzades en borsa es comporta com és previst per la teoria del Trade Off.


Se analiza la estructura de capital de las empresas peruanas que cotizan en bolsa durante el período 1998 a 2013, concluyendo que los principales factores que determinan el nivel de endeudamiento de las mismas son la rentabilidad, la tangibilidad de los activos, el tipo de cambio, la inflación, la tasa de interés, el spread del riesgo soberano, y el cambio en índice de la bolsa. Asimismo se estima una velocidad de ajuste del nivel de endeudamiento del 33%, lo cual implica que el ajuste completo al nivel de endeudamiento deseado es de alrededor de 3 años. Por otro lado, las velocidades de ajuste para los datos agregados de los sectores de minería e hidrocarburos es de 39% y para el sector manufactura del 30%, no siendo en los tres casos significativamente distintas entre ellas. El conjunto de hallazgos permite concluir que el comportamiento de las empresas peruanas cotizadas en bolsa se comporta como es previsto por la teoría del Trade Off.


The capital structure of Peruvian companies traded during the period 1998-2013 is analyzed, concluding that the main factors that determine the level of indebtedness of them are profitability, tangibility of assets, exchange rate, inflation, interest rates, the spread of sovereign risk, and the change in stock index. A speed adjustment level of indebtedness of 33% is also estimated, implying that the full adjustment to desired leverage is around three years. Moreover, the speed adjustment for the aggregate data of the mining and hydrocarbons is 39 % and 30% the manufacturing industry, not being significantly different among the three cases. The set of findings allows us to conclude that the behavior of Peruvian companies listed on the stock market is behaving as predicted by the theory of Trade Off.

Keywords

Endeudamiento; Estructura de capital; Velocidad de ajuste; Empresas peruanas; Trade Off Theory; Pecking Order Theory; Datos de panel; Endeudamiento óptimo

Subjects

336 - Finance

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Rene Cornejo Tesis PhD ESADE Velocidad de Ajuste Final.pdf

2.577Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.