Inmunoglobulinas en el liquido cefalorraquideo y sindromes meningeos

Author

Saballs Radresa, Pere

Director

Gras Riera, Jorge

Date of defense

info:eu-repo/date/embargoEnd/2011-07-19

1976-10-12

ISBN

9788469416112

Legal Deposit

B-29243-2011

Pages

205 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Abstract

L’objectiu principal de l’estudi és determinar els valors normals i patològics (meningismes i meningitis) de les immunoglobulines en el líquid cefaloraquídic (LCR) per immunodifusió radial (IR). S’estudien un total de 180 síndromes meníngies i 334 LCR. Es van examinar LCR els dies 1-2, del 3 al 5, del 5 al 9 i el desè dia o posteriors. Els LCR sense patologia meníngia van mostrar IgG de 7,2 mg/100 ml. No s’hi detectava IgM ni IgA. Es van estudiar 180 pacients (meningisme, 28; meningitis supurada, 91; meningitis limfocitària, 47, i meningitis tuberculosa, 14). Es va establir la relació dels resultats amb el sexe, l’edat i el contingut de proteïnes totals. El sexe dels pacients no era una dada rellevant, mentre que les edats van ser un factor més significatiu, amb títols més elevats entre els 30 i els 50 anys. Es va observar una relació clara entre el contingut de proteïnes i la concentració d’immunoglobulines. La IgM va estar absent en gairebé tots els casos de meningitis limfocitària, i present només en un 30 % de meningitis supurada. La IgA es va mostrar elevada en les meningitis tuberculoses i absent en les meningitis limfocitàries d’un altre origen. Aquesta dada és útil per al diagnòstic diferencial en les meningitis de predomini limfocitari. En el cas de meningitis tuberculosa, la IgA persisteix amb títols elevats en el LCR durant mesos, a diferència de les supurades, en què es normalitza en setmanes. En les meningitis supurades, IGG i IGM es mantenen elevades durant temps, especialment en les meningitis pneumocòcciques. Totes les dades d'aquest estudi es van analitzar estadísticament en un ordinador IBM 370/115 mitjançant el programa Ancor, i tots els resultats van ser estadísticament significatius (p = 0,001).


El objetivo principal del estudio es determinar los valores normales y patológicos (meningismos y meningitis) de las inmunoglobulinas en el líquido cefalorraquídeo (LCR) por inmunodifusión radial (IR). Se estudian un total de 180 síndromes meníngeos y 334 LCR, que se analizaron los días 1-2, del 3 al 5, del 5 al 9 y el décimo día o posteriores. Los LCR sin patología meníngea mostraron IgG de 7,2 mg/100 ml. No se detectaba IgM ni IgA. Se estudiaron 180 pacientes (meningismo, 28; meningitis supurada, 91; meningitis linfocitaria, 47, y meningitis tuberculosa, 14). Se estableció la relación de los resultados con el sexo, la edad y el contenido de proteínas totales. El sexo de los pacientes no era un dato relevante, mientras que las edades fueron un factor más significativo, con títulos más elevados entre 30 y 50 años. Se observó una relación clara entre el contenido de proteínas y la concentración de inmunoglobulinas. IgM estuvo ausente en casi todos los casos de meningitis linfocitaria y presente sólo en el 30 % de meningitis supurada. IgA se mostró con títulos elevados en las meningitis tuberculosas y con un nivel indetectable en las linfocitarias de otro origen. Este dato es útil para el diagnóstico diferencial entre meningitis tuberculosas y linfocitarias de otras etiologías. En la meningitis tuberculosa, IgA persiste con títulos elevados en el LCR durante meses, a diferencia de las meningitis supuradas, en las que se normaliza en semanas. En las meningitis supuradas, IGG y IGM se mantienen elevadas durante tiempo, especialmente en las meningitis neumocócicas. Todos los datos de este estudio se analizaron estadísticamente en un ordenador IBM 370/115 mediante el programa Ancor, y todos los resultados fueron estadísticamente significativos (p = 0,001).


The behaviour of IgG, IgA and IgM in the cerebrospinal fluid of 180 patients with meningeal syndromes (meningism, 28; suppurative meningitis, 91; lymphocitic meningitis, 47, and tuberculous meningitis, 14) was studied by radial immunodiffusion. The relationship between these immunoglobulins and sex, age ant total protein content of the CSF was established. In our experience the sex of the patients was of little significance while ages were more significant factor (specially between 30 to 50 years old). There was a definite relationship between the protein content and the immunoglobulins. The concentration or absence of each one was determined for each patient with meningits. IgM was absent in practically all cases of lymphocitiC and in 30 percent of suppurative meningitis. The presence or abscence of IgA in the CSF was helpful in differential diagnosis for lymphocitic or tuberculous meningitis when doubt existed. Iga was present in the tuberculous type and absent in the lymphocitic variety. IgA persists at high titers in CSF in tuberculous meningitis for months unlike suppurative meningitis, in which normalizes in any weeks. IGG and IGM in suppurative meningitis remain high over time, specially pneumococcal meningitis. All of the data of this study were staristically analyzed on an IBM 370/115 computer using the Ancor program. All of the results were statistically significative (p = 0,001).

Keywords

Inmunoglobulinas; Líquido cefalorraquideo; Meningitis

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TPSR1de1.pdf

9.233Mb

 

Rights

info:eu-repo/semantics/embargoAccess

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)