Accions alternatives de la proteïna transportadora d'esteroids sexuals (SHBG/ABP) a l'espermatogènesi i al càncer de pròstata

Author

Martínez Selvas, David

Director

Reventós i Puigjaner, Jaume

Munell Casadesús, Francina

Date of defense

2001-10-15

ISBN

8469980335

Legal Deposit

B-22381-2002



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular

Abstract

La finalitat d'aquesta tesi ha estat la d'estudiar les funcions alternatives de la proteïna transportadora d'esteroids sexuals (SHBG/ABP) a l'espermatogènesi i al càncer de pròstata. <br/><br/>1) A l'espermatogènesi s'ha treballat amb dos models diferents, un és el ratolí transgènic que sobreexpressa la SHBG/ABP de rata i l'altre el ratolí transgènic que sobreexpressa la SHBG/ABP humana.<br/>a) Ratolí transgènic per la SHBG/ABP de rata. La sobreexpressió del transgen de rata a nivell del testicle provoca un bloqueig parcial de la primera divisió meiòtica i un augment de la mort cel.lular programada o apoptosi de les cèl.lules germinals, especificament d'espermatocits primaris i cèl.lules en meiosi. Aquestes cèl.lules apoptòtiques sobreexpressen el mRNA i la proteïna del receptor d'estrògens beta. La proteïna, a més a més, s'acumula a nivell del citoplasma d'aquestes cèl.lules apoptòtiques.<br/>b) Ratolí transgènic per la SHBG/ABP humana. El trànscrit que s'expressa a nivell del testicle de la linia shbg11 prové del promotor alternatiu i conté l'exó alternatiu. A més a més, aquest trànscrit l'expressen les cèl.lules germinals . La proteïna SHBG/ABP humana es troba a nivell de l'acrosoma de les cèl.lules germinals durant tota la fase d'elongació de l'espermatogènesi, i a nivell de l'acrosoma dels espermatozous epididimaris.<br/><br/>2) Al càncer de pròstata s'ha treballat amb diferents linies cel.lulars de pròstata i amb mostres de pacients amb càncer de pròstata.<br/>a) Linies cel.lulars de càncer de pròstata. S'ha treballat amb dues linies cel.lulars tumorals com són les PC3 i les LNCaP i dues linies cel.lulars normals com són les CAHVP10 i les PZHVP7. Les linies PC3 i LNCaP sobreexpressen 3 trànscrits que codifiquen per a la SHBG/ABP humana. El trànscrit majoritari dona lloc a la proteïna secretada, mentres que els dos trànscrits que falten els exons 6 i 6-7 respectivament, donen lloc a una proteïna intracel.lular. La diferència entre la linia PC3 (androgen-independent) i la linia LNCaP (androgen-depenent) és que la linia PC3 expressa la isoforma cx del receptor de estrògens beta.<br/>b) Pacients afectats de càncer de pròstata. En 4 dels 6 pacients analitzats s'expressa la SHBG/ABP humana, en 3 d'ells s'expressa el receptor d'estrògens i en tots es sobreexpressa la P450 aromatasa. <br/>La proteïna SHBG/ABP s'acumula a l'interior de les cèl.lules epitelials de les glandules tumorals en les seccions prostàtiques dels pacients analitzats.


The aim of this thesis is to study the alternative funcions of the sex hormone-binding globulin / androgen-binding protein (SHBG/ABP) during the espermatogenesis and prostate cancer.<br/><br/>1) In the study of the espermatogenesis we have used two different models: the transgenic mice overexpressing the rat SHBG/ABP, and the transgenic mice overexpressing the human SHBG/ABP. <br/>a) Transgenic mice overexpressing rat SHBG/ABP. The overexpression of rat SHBG/ABP in the testis induces a parcial arrest of the first meiotic division and an increase of germ cell apoptosis, involving specifically primary spermatocytes and cells at metaphase. The apoptotic cells are overexpressing the mRNA and the protein for the estrogen receptor beta, and the protein acumalates in the citoplasm of this apoptotic cells. <br/>b) Transgenic mice overexpressing human SHBG/ABP. The shbg11 mouse line overexpress the mRNA for the human SHBG/ABP in the testis, and this mRNA contains the alternative exon 1 (exon A). The human mRNA is expressed by germ cells, and the protein is located in the acrosome during all the elongation sattges of spermatogenesis. <br/><br/>2) In the sutdy of the prostate cancer we have used prostatic tumor cell lines (PC3 and LNCaP) and prostatic normal cell lines (CAHVP10 and PZHVP7) and samples from patients with prostate cancer.<br/>a) Prostate cell lines. The tomurogenic cell lines PC3 and LNCaP overexpress three human SHBG/ABP transcripts, most abundant transcript produce secreted human SHBG/ABP protein. The other two transcripts lacking exon 6 and exon 6-7, produce intracelular human SHBG/ABP protein. The main difference between the PC3 cell line (androgen-independent) and the LNCaP cell line (androgen-dependent) is that PC3 cells are express the cx isoform of the estrogen receptor beta. <br/>b) Patients with prostate cancer. Four of the six patients analized express human SHBG/ABP mRNA. Three of them co-express the estrogen receptor beta and all of them express the P450 aromatase.<br/>The human SHBG/ABP protein is located in the epitelial cells from the tumoral glands in all the prostate sections analized from the patients with prostate cancer.

Keywords

Càncer de pròstata; SHBG/ABP; Espermatogènesi

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències Experimentals

Documents

dms1de3.pdf

261.4Kb

dms2de3.pdf

683.4Kb

dms3de3.pdf

501.1Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)