Les Competències Bàsiques a l'Educació Primària. Elements de Concreció

Author

Camarasa Solé, María Dolores

Director

Liesa Hernández, Eva

Date of defense

2016-02-09

Pages

223 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Aquesta recerca s’ha desenvolupat amb la finalitat de comprovar la incidència de la introducció de les competències bàsiques a l’educació primària en àmbits com l’ensenyament aprenentatge, l’organització escolar i la identitat docent en escoles que han seguit una formació en competències. S’ha utilitzat un disseny de tipus explicatiu i interpretatiu. La recerca consta de dos estudis. En el primer s’han recollit les representacions que diferents docents tenen sobre els canvis generats amb la implementació del model competencial en els seus centres. S’ha dissenyat i administrat un qüestionari a 90 professors d’educació primària. En el segon estudi s’aprofundeix en les dades del primer i per aquest motiu, s’ha entrevistat a sis professionals experts en els models d’ensenyament i aprenentatge competencials. S’han analitzat les dades emprant el programa estadístic SPSS v.22 i el programa d’anàlisi qualitatiu Nvivo. Els resultats mostren que els canvis del model competencial estan en procés d’implementació. Els canvis més reeixits tenen a veure amb el currículum: la concreció de continguts, la implementació d’algunes metodologies i alguns canvis en els plantejaments avaluatius, també en la representació de la seva pròpia identitat com a docents. Altres canvis com l’impacte del model competencial en els documents de gestió i organització de centre encara són poc visibles.


Este estudio se ha desarrollado con la finalidad de comprobar la incidencia de la introducción de las competencias básicas en la educación primaria en ámbitos como la enseñanza aprendizaje, la organización escolar y la identidad docente en escuelas que han seguido una formación en competencias. Se ha utilizado una metodología de tipo descriptivo e interpretativo. Se han realizado dos estudios. En el primero se ha aplicado un cuestionario que han respondido 90 docentes. En el segundo estudio se ha trabajado a partir de entrevistas a 6 expertos en diferentes ámbitos de la educación para corroborar los resultados del primer estudio. En el análisis cuantitativo se ha utilizado el programa de estadístico SPSS y en el análisis cualitativo se ha utilizado el programa NVIVO. Los resultados muestran una situación de proceso de concreción competencial vinculado especialmente al currículum: los contenidos, las metodologías, la evaluación pero con pocos cambios en los proyectos de gestión. También se observan algunos cambios en la identidad docente.


This research has been developed in order to check the impact of the introduction of basic competences in primary education in areas such as teaching learning, school organization and teaching identity in schools that have followed competence-based training. We used an explanatory and interpretative design. The research consists of two studies. In the first one, we have collected representations of different teachers regarding the changes that the implementation of this competence-based training has created in their schools. We designed a questionnaire and passed it to 90 teachers of primary education who have filled and answered it. In the second study we analysed the information obtained in the first one and, for this reason we interviewed six experts on the models of competence-based teaching and learning. We analysed the data using the statistical program SPSS v.22 and the qualitative analysis program Nvivo v.10.2.1. The results show that the changes in the model based on competences are in process of implementation. The most successful changes are in relation to the curriculum: the concretion of contents, the implementation of some methodologies and changes in some evaluative approaches and also in the representation of their identity as teachers. Other changes such as the impact of the model of competence in the management and organization of the school documents are less visible.

Keywords

Competències; Ensenyament; Aprenentatge; Formació; Avaluació; Metodologia; Mestre competent; Identitat docent; Escola competencial; Perfil del mestre

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi_M_Dolores_Camarasa.pdf

3.132Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)