Efecte de l'extracte de cresta de gall, ric en àcid hialurònic, sobre els paràmetres isocinètics en persones amb gonàlgia lleu

Author

Bernal Alarcón, Glòria

Director

Giralt Batista, Montserrat

Codirector

Solà Alberich, Rosa Maria

Date of defense

2016-05-12

Pages

237 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

ntroducció. L’artrosi és una patologia articular degenerativa que afecta a totes les estructures de l’articulació. En la musculatura produeix una disminució de la força, que pot ser valorada objectivament amb la prova isocinètica. Dins del tractament farmacològic de l’artrosi de genoll s’ha de considerar l’àcid hialurònic per via oral Objectius. Valorar l’evolució dels paràmetres isocinètics de força muscular, l’evolució del dolor utilitzant l’EVA i l’evolució de la imatge ecogràfica en el genoll amb gonàlgia lleu abans i després del consum via oral d’àcid hialurònic. Estudiar la influència del sexe, edat i l’índex de massa corporal en cada paràmetre de valoració. Material i mètode. Assaig d’intervenció nutricional, doble cec, aleatoritzat, controlat amb placebo i en paral·lel. Dos grups de tractament, amb ingesta d’un iogurt baix en greix amb 80 mg d’extracte de cresta de gall (ECG) o sense ECG. Es van valorar el pic torque, el treball total i la potència mitja de la valoració isocinètica a les velocitats de 180º/SEG i 240º/SEG pels moviments de flexió i extensió de l’articulació del genoll, l’EVA i la valoració ecogràfica. Resultats. El grup amb ECG va obtenir valors isocinètics millors en homes i en els > de 50 anys a la velocitat de 180º/SEG. Conclusions. És possible determinar que la ingesta d’ECG pot millorar la força muscular i la funcionalitat del genoll amb gonàlgia lleu, més concretament en homes. Cal continuar en aquesta línia per poder establir protocols de valoració, mecanismes d’acció i tractament d’aquesta patologia.


ntroducción. La artrosis es una patología articular degenerativa que afecta a todas las estructuras de la articulación. En la musculatura produce una disminución de la fuerza, que puede ser valorada objetivamente con la prueba isocinética. Dentro del tratamiento farmacológico de la artrosis de rodilla se debe considerar el ácido hialurónico por vía oral. Objetivos. Valorar la evolución de los parámetros isocinéticos de fuerza muscular, la evolución del dolor utilizando la EVA y la evolución de la imagen ecográfica en la articulación de la rodilla con gonalgia leve antes y después del consumo vía oral de ácido hialurónico. Estudiar la influencia del sexo, edad y el índice de masa corporal en cada parámetro de valoración. Material i método. Ensayo de intervención nutricional, doble ciego, aleatorizado, controlado con placebo y en paralelo. Dos grupos de tratamiento, con ingesta de un yogur bajo en grasa con 80 mg de extracto de cresta de gallo (ECG) o sin ECG. Se valoraron el pico torque, el trabajo total y la potencia media de la valoración isocinética a las velocidades de 180º/SEG y 240º/SEG para los movimientos de flexión y extensión de la articulación de la rodilla, el EVA y la valoración ecográfica. Resultados. El grupo con ECG obtuvo valores isocinéticos mejores en hombres y en los > de 50 años a la velocidad de 180º / SEG. Conclusiones. Es posible determinar que la ingesta de ECG puede mejorar la fuerza muscular y la funcionalidad de la rodilla con gonalgia leve, más concretamente en hombres. Hay que seguir en esta línea para poder establecer protocolos de valoración, mecanismos de acción y tratamiento de esta patología.


Introduction. Osteoarthritis is a degenerative joint disease that affects all structures of the joint. In muscle producing a decrease in strength, which can be objectively assessed with isokinetic testing. In the pharmacological treatment of knee osteoarthritis we should consider hyaluronic acid orally. Objectives. Assess the evolution of isokinetic muscle strength parameters, the pain development using the visual analogue scale (VAS) and the evolution of the ultrasound image in the knee joint with slight knee pain before and after the consumption of hyaluronic acid. Studying the influence of gender, age and body mass index for each assessing parameter. Materials and methods. Nutritional intervention trial, randomized, controlled, double-blind, parallel trial. Two treatment groups, with a low-fat yogurt with 80 mg of cockscomb extract (RCE) or without RCE. The main variables of the study were the peak torque, total work and mean power of the isokinetic valuation in the speed of 180 º/SEG and 240 º/SEG by the movements of flexion and extension of the knee joint, VAS and ultrasound assessment. Results. The group of ECG obtained best isokinetic values in men and in the >50 years at the speed of 180 º/SEG. Conclusions.Is it possible that the intake of RCE can improve muscle strength and functionality of the knee pain mild, specifically in men. We must continue in this direction to establish protocols of assessment, mechanisms of action and treatment of this disease.

Keywords

Artrosi de genoll; Isocinètics; Àcid hialurònic; Artrosis de rodilla; Isocinéticos; Ácido hialurónico; Osteoarthritis of the knee; Isokinetic; Hyaluronic acid

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

12.57Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)