Changing gendered expectations and diverging divorce trends : three papers on gender norms and partnership Dynamics

Author

Pessin, Léa

Director

Esping-Andersen, Gøsta

Date of defense

2016-07-07

Pages

182 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials

Doctorate programs

Programa de doctorat en Ciències Polítiques i Socials

Abstract

The dissertation addresses how changes in gender norms influence demographic behaviors. It is composed of three articles. The first focuses on the macro-micro association between regional gender norms and couples' divorce risk in the United States. Using event-history analysis, I find a reverse U-shaped relationship between gender norms and marital instability. The second article turns to the relationship between female education and marital instability over the past five decades in the United States. The results show that, in recent years, college-educated women have a higher risk of entry into marriage along with a lower propensity to divorce than their less-educated counterparts. The third article uses the migration experience as a natural experiment to study the effects of gender norms on gender role attitudes. Applying cross-classified multilevel models to a sample of first- and second-generation immigrants, results show that origin-country gender norms are significantly associated with immigrants' gender attitudes.


Aquesta tesi investiga com els canvis en les normes de gènere influeixen en comportaments demogràfics d’escala general. Està dividida en tres articles. El primer estudia l’associació macro-micro entre les normes de gènere a nivell regional als Estats Units i el risc de divorci. Emprant un model d’anàlisi d’esdeveniments, es troba una relació en forma de U inversa entre les dues variables. El segon article s’enfoca en la relació entre l’educació de les dones i l’estabilitat del matrimoni en els darrers últims anys als Estats Units. Els resultats demostren que les dones amb grau universitari tenen una probabilitat més alta d’entrar en una relació matrimonial i, a la vegada, una menor propensió al divorci comparat amb dones amb nivells d’educació inferiors. El tercer article utilitza l’experiència migratòria com un experiment natural per estudiar els efectes de les normes de gènere sobre les actituds envers els rols de gènere en les parelles. Aplicant models estadístics multinivell de classificació creuada (“cross-classified”) a una mostra d’immigrants de primera i segona generació s’obtenen resultats que demostren una relació significativa entre les normes de gènere en el país d’origen i les actituds de gènere dels immigrants.

Keywords

Gender norms; Partnership dynamics; Women’s education; Event-history analysis; Multilevel models; Gender role attitudes; Normes de gènere; Dinàmiques de parella; Educació de les dones; Models d’anàlisi d’esdeveniments; Models multinivell; Actituds de gènere

Subjects

32 - Politics

Documents

tlp.pdf

2.613Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)