Desarrollo de un destino de turismo médico en el contexto de la frontera México-Estados Unidos: el caso de Ciudad Juárez, Chihuahua, México

Author

Martínez Almanza, María Teresa

Director

Serra i Salamé, Carles

Guia, Jaume

Date of defense

2016-07-15

Pages

389 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Institut Superior d'Estudis Turístics

Abstract

La asistencia sanitaria es uno de los temas primordiales del siglo XXI. Los problemas relacionados con la atención médica contemporánea han generado una creciente demanda de servicios de pacientes extranjeros. En el marco de la teoría fundamentada, mediante 69 entrevistas en profundidad, realizadas de 2013 a 2015, se analiza el proceso de desarrollo de Ciudad Juárez, Chihuahua, México como un destino turístico médico de frontera. Se presenta una narrativa de la génesis y evolución del caso de estudio. Se propone un modelo teórico dual de turismo médico que incluye elementos de frontera. Como resultado del análisis temático, se han encontrado 5 aspectos relevantes para el desarrollo de un destino de turismo médico fronterizo: contexto del propio destino, contexto del mercado de origen, integración de actores, estrategias de producto y comercialización, y elementos de frontera. A partir de este estudio, se logra entender la realidad del destino médico fronterizo y sus singularidades.


L'assistència sanitària és un dels temes cabdals del segle XXI. Els problemes relacionats amb l'atenció mèdica contemporània han generat una creixent demanda de serveis per part de pacients estrangers. En el marc de la teoria fonamentada, mitjançant 69 entrevistes en profunditat, realitzades del 2013 al 2015, s'analitza el procés de desenvolupament de Ciudad Juárez, Chihuahua, Mèxic com una destinació turística metge de frontera. Es presenta una narrativa de la gènesi i evolució del cas d'estudi. Es proposa un model teòric dual de turisme mèdic que inclou elements de frontera. Com a resultat de l'anàlisi temàtic, s'han trobat 5 aspectes rellevants per al desenvolupament d'una destinació de turisme mèdic de frontera: context del propi destí, context del mercat d'origen, integració d'actors, estratègies de producte i comercialització, i elements de frontera. A partir d'aquest estudi, s'aconsegueix entendre la realitat de la destinació metge fronterer i les seves singularitats.


Health care is one of the main topics of the 21st century. The problems related to contemporary medical care have generated a growing demand for services by foreign patients. Within the framework of grounded theory, through 69 in-depth interviews conducted from 2013 to 2015, this research analyzes the development process of Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico, as a border medical tourist destination. A narrative of the genesis and evolution of the case study is presented. A dual theoretical model that includes border elements is then developed. Afterwards, as a result of the thematic analysis, 5 main themes or areas of relevance for the development of a medical tourism destination in a border region were found: context of the destination, context of the home market, integration of actors, product and marketing strategies, and border issues. From this study, one can understand the reality of the border medical destination and its peculiarities.

Keywords

Turisme mèdic; Turismo médico; Medical tourism; Turisme transfronterer; Turismo transfronterizo; Cross-border tourism; Assistència sanitària; Asistencia sanitaria; Healthcare; Destinacions turístiques; Destinaciones turísticas; Tourism destinations; Ciudad Juárez, Chihuahua, México

Subjects

338 - Economic situation. Economic policy. Management of the economy. Economic planning. Production. Services. Prices

Documents

tmtm1de1.pdf

5.693Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)