Proneural gene requirements and progenitor dynamics in sensory organ development

Author

Dyballa, Sylvia

Director

Pujades, Cristina

Date of defense

2015-09-22

Pages

122 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The inner ear is the sensory organ for hearing and balance. Its functional unit is the sensory patch that comprises: i) hair cells, which are the mechano- transducers sensing the stimuli and are embedded in the supporting cell layer, and ii) sensory neurons, which conduct these stimuli to the hindbrain. The generation of hair cells and neurons occurs in the otic placode early during embryonic development. Cell fate specification relies on expression of proneural genes and is concomitant with organ growth and morphogenesis. We used zebrafish embryos and combined live imaging and genetic tools to investigate: i) the location of the different progenitor pools, ii) the potentialities they exhibit, and iii) the dynamic behavior of these cells in generating the different fates. We have generated progenitor maps for the different cell fates by lineage tracing and focused our analysis on the behavioral changes of progenitors upon depletion of a proneural gene and the spatial and temporal aspects of cell fate specification.


L'oïda interna és l'òrgan sensorial responsable de l'audició i l'equilibri. La seva unitat funcional és el parxe sensorial que contèn: i) les cèl.lules ciliades, que són els mecano-transductors que detecten, i ii) les neurones sensorials, que envien aquests estímuls al cervell posterior. La generació de cèl.lules ciliades i de neurones te lloc a la placoda òtica molt aviat durant el desenvolupament embrionari . L'especificació del destí cel.lular es basa en l'expressió dels gens proneurals i és concomitant amb el creixement de l’òrgan i la seva morfogènesi. Hem utilitzat embrions de peix zebra i combinat imatges en viu amb eines genètiques per investigar: i) la ubicació dels diferents grups de progenitors, ii) les potencialitats que presenten, i iii) el comportament dinàmic d'aquestes cèl.lules en la generació dels diferents destins. Hem generat mapes progenitors pels diferents destins cel.lulars a partir d’experiments de llinatge i hem centrat la nostra anàlisi en els canvis de comportament dels progenitors després de la inactivació d'un gen proneural i els aspectes espacials i temporals de l'especificació de destí cel.lular.

Keywords

Inner ear; Cell fate specification; Progenitors; Live-imaging; Cell lineage; Oïda interna; Especificació del destí cel·lular; Progenitors; Imatges en viu; Llinatge cel·lular

Subjects

612 - Physiology. Human and comparative physiology

Documents

tsd1de3.pdf

4.980Mb

tsd2de3.pdf

27.14Mb

tsd3de3.pdf

8.871Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)