Octavio Paz: el poema y sus epifanías: De camino a una teopoética

Author

Meléndez Guerrero, Luis Gustavo

Director

Vega, Amador

Date of defense

2016-12-09

Pages

414 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Humanitats

Abstract

Esta investigación pretende incursionar en la obra de Octavio Paz con el ánimo de descubrir una serie de recurrencias o inquietudes 'religiosas' por parte del poeta mexicano, una búsqueda de lo divino fuera de un credo confesional específico. Una vez realizada esa exploración, se pretende entablar un ejercicio que relaciona literatura y teología. La hipótesis que orienta esta segunda parte de la investigación plantea la posibilidad de entender la poesía como un Locus theologicus, como otro lugar de revelación. Esta propuesta provoca un diálogo entre la concepción de la revelación cristiana y la ‘revelación poética’ defendida por Octavio Paz.


This research aims to explore Octavio Paz’s works in order to discover his ‘religious’ concerns, which can be understood as a quest for divinity outside of the boundaries of any specific creed. This research also attempts to link literature and theology. The hypothesis that guides this second part of this dissertation proposes the possibility of conceiving poetry as a Locus theologicus, as another place of revelation. This concept provides a dialogue between the Christian theology of revelation and the idea of “poetic revelation” as defended by Octavio Paz.

Keywords

Octavio Paz; Literatura; Teología

Subjects

82 - Literature

Documents

tlgmg.pdf

2.456Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)