Evaluación agroambiental de la fertilización y nutrición fosfatada en el cultivo de papa (Solanum tuberosum L.)

Author

Zamuner, Ester Cristina

Director

Lloveras Vilamanyà, Jaume

Echeverría, Hernan Eduardo

Date of defense

2016-10-18

Pages

139 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal

Abstract

El cultivo de papa (Solanum tuberosum L.) tiene un alto requerimiento de fósforo (P) y es ineficiente en el uso del P del suelo, por lo que la fertilización es un componente crítico del sistema productivo. El objetivo general de la tesis fue generar información para definir pautas de fertilización fosfatada para lograr alta productividad, económicamente viable y con mínimo impacto ambiental. Se realizaron ensayos de fertilización fosfatada (13 años-sitio) en Argiudoles de Argentina cultivados con papa regados. Se determinaron valores límite de P ambiental y agronómico, con varias metodologías analíticas. Se propuso y validó una metodología para establecer la dosis de fertilización que maximiza el rendimiento y el beneficio económico, minimizando el riesgo ambiental. Se definió la curva de dilución de P en planta, y se determinó que el índice de nutrición fosfatada es un indicador adecuado del estado nutricional fosfatado y del rendimiento del cultivo de papa.


Productive and environmental assessment and phosphoric nutrition of the potato crop (Solanum tuberosum L.) The potato (Solanum tuberosum L.) has a high phosphorus (P) requirement and is inefficient in the use of soil P; fertilization is therefore a critical component in its cultivation. The overall aim of this study was to generate information to define patterns of P fertilization to guarantee high productivity and economic viability with only a minimal environmental impact. P fertilization trials with potatoes were performed at Argiudols soils, in Argentina, under irrigation (over 13 years per site). Threshold values of environmental and agronomic P were determined using various analytical techniques. A methodology was proposed and then validated for establishing the P rate that would maximize the potato yield and economic benefit while minimizing the threat to the environment. The P dilution curve was defined and it was shown that the Phosphate Nutrition Index provided a suitable indicator of both the P nutritional status and potato crop yield.


Avaluació agroambiental de la fertilització fsforica fosfatada del cultiu de la patata (Solanum tuberosum L.) El cultiu de la patata (Solanum tuberosum L.) té unes altes necessitats de fòsfor (P) i és ineficient en el seu us en el sòl, de manera que la fertilització és un component crític de la seva producció. L'objectiu de la tesi es generar informació per definir pautes de fertilització fosfatada per aconseguir alta productivitat, viabilitat econòmica i menor impacte ambiental. Es van fer 13 assaigs de fertilització fosfatada en Argiudols d'Argentina en regadiu. Es van determinar valors límit del P ambiental i agronòmic, amb diverses metodologies analítiques. Es va proposar i va validar una metodologia per establir la dosi de fertilització que maximitza el rendiment i el benefici econòmic, minimitzant el risc ambiental. Es va definir la corba de dilució de P en planta i es va determinar que l'índex de nutrició fosfatada és un indicador adequat de l'estat nutricional fosfatat i del rendiment del cultiu de la patata.

Keywords

Fertilització fosfòrica; Patata; Corba de dilució de P; Fertilización fosforada; Papa; Curva de dilución de P; Phosphorus fertilization; Potato; P dilution curve

Subjects

633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Producció vegetal

Documents

Tecz1de1.pdf

2.219Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)