Phenomenology and diagnostic criteria for delirium and subsyndromal delirium in a population with high prevalence of dementia. An empirical study

Author

Sepúlveda Ramos, Esteban

Director

Pablo Rabassó, Joan de

Franco Vásquez, José Gabriel

Date of defense

2016-11-21

Pages

111 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i cirurgia

Abstract

La validesa i fiabilitat de les modernes classificacions diagnòstiques per delírium han estat qüestionades per motius diferents. En aquest treball demostrem la baixa coincidència diagnòstica del DSM-IIIR, DSM-IV, DSM-5 i CIE-10. Les noves edicions del DSM milloren en fiabilitat inter-avaluador, però la seva validesa empitjora i la CIE-10 obté en general pitjors resultats. L'escala DRS-R98 avalua de forma àmplia i amb una clara descripció fenomenològica els símptomes del delírium. Confirmem la validesa de la versió espanyola en una població amb alta prevalença de demència, amb independència del criteri diagnòstic emprat. Finalment, avaluem una nova proposta diagnòstica per delírium subsindròmic i trobem que presenta símptomes amb severitat intermèdia entre delírium i controls així com un perfil fenomenològic similar independentment del context clínic. Són necessaris criteris diagnòstics per delírium més clars i basats en els seus símptomes nuclears, possiblement recolzats en un biomarcador per millorar la seva validesa.


La validez y fiabilidad de las modernas clasificaciones diagnósticas para delírium han sido cuestionadas de un modo u otro. En este trabajo demostramos la baja coincidencia diagnóstica del DSM-IIIR, DSM-IV, DSM-5 y CIE-10. Las nuevas ediciones del DSM mejoran en fiabilidad inter-evaluador, pero su validez empeora y la CIE-10 obtiene en general peores resultados. La escala DRS-R98 evalúa de forma amplia y con una clara descripción fenomenológica los síntomas del delírium. Confirmamos la validez de la versión española en una población con alta prevalencia de demencia, al margen del criterio diagnóstico usado. Por último, evaluamos una nueva propuesta diagnóstica para delírium subsindrómico y encontramos que presenta síntomas con severidad intermedia entre delírium y controles así como un perfil fenomenológico similar independientemente del contexto clínico. Son necesarios criterios diagnósticos para delírium más claros y basados en sus síntomas nucleares, posiblemente apoyados en un biomarcador para mejorar su validez.


The validity and reliability of modern diagnostic classifications for delirium have been challenged to varying degrees. In this paper we demonstrate the low diagnostic coincidence of DSM-III-R, DSM-IV, DSM-5 and ICD-10. The inter-rater reliability improves in the newer DSM editions, but its validity worsens and ICD-10 generally has worse results. The DRS-R98 scale assesses broadly and with a clear phenomenological description delirium symptoms. We confirmed the validity of its Spanish version in a population with a high prevalence of dementia, regardless of the criteria used for diagnosis. Finally, we evaluated a new diagnostic proposal for subsyndromal delirium and found it presents symptoms with intermediate severity between delirium and controls as well as a similar phenomenological profile regardless of the clinical setting. Clearer diagnostic criteria for delirium, based on its core symptoms, and possibly supported by a biomarker are necessary to improve their validity.

Keywords

Delírium; Fenomenologia; Diagnosis; Diagnóstico; Delirium; Phenomenology

Subjects

61 - Medical sciences; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

2.849Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)