Anàlisi crítica de l’obra psicològica de Ramon Turró i Darder (1854-1926), August Pi i Sunyer (1879-1965) i Emili Mira i López (1896-1964) dins el context de consolidació de la psicologia científica a Catalunya

Author

Díaz Moreno, M. Isabel

Director

Sáiz i Roca, Milagros

Sáiz i Roca, Dolors

Date of defense

2016-10-17

ISBN

9788449068690

Pages

503 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació

Abstract

L’origen del desenvolupament històric de l’escola de psicologia de Barcelona es pot situar en la tasca d’investigació científica duta a terme per Ramon Turró i Darder (1854-1926) a qui es considera el pare de la psicologia experimental catalana. Dins l’escola trobem la figura d’August Pi i Sunyer (1879-1965), deixeble destacat de Turró, qui actuarà, al seu torn, com a baula en la línia evolutiva que es pot establir en l’esmentada escola, en actuar com a mestre inspirador del tercer integrant, Emili Mira i López (1896-1964), qui ostenta el mèrit d’haver contribuït a la consolidació de la psicologia aplicada a Espanya. La finalitat de la present tesi doctoral ha estat la d’establir les coordenades que ens permetin corroborar el desenvolupament de l’esmentada escola, dins el marc més ampli de conformació de la ciència psicològica, amb la intenció de contribuir al procés de construcció històrica del nostre àmbit de coneixement. Per assolir aquesta fita ens hem plantejat dos objectius complementaris. El primer ha estat el de reunir, en un únic treball, les referències bibliogràfiques que conté l’obra completa dels autors integrants de l’esmentada escola per tal de realitzar una anàlisi conjunta de les seves contribucions particulars al procés descrit. El segon objectiu ha consistit en destacar, com a tret definitori fonamental de l’escola, el pensament psicològic comú que es troba subjacent al treball desenvolupat pels seus integrants. L’anàlisi quantitativa i qualitativa de la documentació original, ens ha permès mostrar les coordenades que palesen l’existència de l’escola que comparteix plantejaments teòrics i metodològics comuns.


The origin of the historical development of the school of psychology at Barcelona can be placed in the work of scientific research conducted by Ramon Turró i Darder (1854-1926) who is considered the father of catalan experimental psychology. Within the school there is the figure of August Pi i Sunyer (1879-1965), a disciple of outstanding Turró, who will act in turn as a link in the evolutionary line that can be established in that school, acting inspiring teacher as the third member, Emili Mira i Lopez (1896-1964), who holds the merit of having contributed to the consolidation of applied psychology in Spain. The aim of this thesis has been to establish the coordinates that allow us to confirm the development of that school, within the broader framework of shaping psychological science with the aim of contributing to the process of building the historical our field of knowledge. To achieve this goal we have proposed two complementary objectives. The first was to bring together, in a single work, references containing the complete works of the authors of the aforementioned members to carry out a joint analysis of their individual contributions to the process described above. The second objective has been to highlight, as the fundamental defining feature of the school, common psychological thinking that is behind the work done by its members. The quantitative and qualitative analysis of the original documents has allowed us to show the coordinates that reveal the existence of the school that shares common theoretical and methodological.

Keywords

Història; Historia; History; Psicologia; Psicología; Psychology; Catalunya; Cataluña; Catalonia

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

midm1de2.pdf

11.66Mb

midm2de2.pdf

5.835Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)