Efecto de la fertilización con purín de cerdo en sistemas de doble cultivo en secanos subhúmedos del noreste de Cataluña

Autor/a

Ovejero García, Jonatan

Director/a

Casas i Arcarons, M. Carme (Maria Carme)

Codirector/a

Ponsá Salas, Sergio

Fecha de defensa

2017-03-31

Páginas

185 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Biociències

Resumen

La producción intensiva de cerdos se ha desarrollado significativamente en muchas áreas de Europa en las últimas décadas. En estas zonas se genera gran cantidad de deyecciones ganaderas que pueden ser utilizadas directamente como fertilizante orgánico para los cultivos. Con el fin de investigar los efectos de la fertilización nitrogenada con purín de cerdo en rotaciones de doble cultivo anual se llevó a cabo un ensayo de campo desde 2006 hasta 2015 en Cataluña bajo condiciones mediterráneas subhúmedas de secano. Se realizaron cuatro tratamientos de fertilización con purín de cerdo con las siguientes dosis: 0, 170, 250 y 330 kg N ha-1 año-1. Los resultados sugieren que, la aplicación de N, en forma de purín de cerdo, con dosis superiores a 170 kg N ha-1 año-1, mejora tanto la producción obtenida por el sistema de doble cultivo, como la calidad del forraje en cuanto al contenido en proteína.


La producció intensiva de porcs s'ha desenvolupat significativament en moltes àrees d'Europa en les últimes dècades. En aquestes zones es generen gran quantitat de dejeccions ramaderes que poden ser utilitzades directament com a fertilitzant orgànic per als cultius. Per tal d'investigar els efectes de la fertilització nitrogenada amb purí de porc en rotacions de doble cultiu anual es va dur a terme un assaig de camp des de 2006 fins a 2015 en Catalunya en condicions mediterrànies subhumides de secà. Es van realitzar quatre tractaments de fertilització amb purins de porc amb les següents dosis: 0, 170, 250 i 330 kg N ha-1 any-1. Els resultats suggereixen que, l'aplicació de N, en forma de purí de porc, amb dosis superiors als 170 kg N ha-1 any-1, millora tant la producció obtinguda pel sistema de doble cultiu, com la qualitat del farratge pel que fa al contingut en proteïna.


Intensive pig production has developed significantly in many areas of Europe in the most recent decades. In these areas, large quantities of livestock slurries are generated and can be used directly as organic fertilizer for the crops. In order to investigate the effects of nitrogen fertilization in the form of pig slurry on double-annual cropping rotation, a field trial was carried out from 2006 to 2015 in Catalonia under rainfed sub-humid Mediterranean conditions. Four pig slurry fertilization treatments were applied with the following doses: 0, 170, 250 and 330 kg N ha-1 year-1. The results suggest that, under our conditions, the application of N, in the form of PS, at rates higher than the 170 kg N ha-1 year-1 of organic fertilizer, improves both the yield obtained by the double cropping system and the forage quality in terms of protein content.

Palabras clave

Conreus; Fertilització nitrogenada; Sòls -- Contingut en nitrogen; Purins; Farratge; Proteïnes; Evaporació d'amoníac

Materias

631 - Agricultura. Agronomía. Maquinaria agrícola. Suelos. Edafología agrícola

Área de conocimiento

Agricultura

Documentos

tesdoc_a2017_ovejero_jonatan_efecto.pdf

3.074Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)