Automatic image quantification strategies in clinical nuclear medicine and neuroradiology

Author

Sampedro Santaló, Frederic

Director

Carrió Gasset, Ignasi

Escalera Guerrero, Sergio

Riba Serrano, Jordi

Date of defense

2017-03-07

ISBN

9788449069970

Pages

38 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Abstract

Amb la revolució de la tecnologia digital d’obtenció d’imatges radiològiques i l’increment de la potència computacional, el camp de la quantificació d’imatges mèdiques ha sorgit. El fet de poder programar un ordinador per a que detecti patrons d’interès en imatges radiològiques i pugui derivar-ne d’aquests indicadors numèrics amb valor clínic fa que, sens dubte, aquest àmbit de coneixement tingui un gran potencial en entorns mèdics i de recerca. En aquesta tesi es presenten un conjunt de contribucions científiques en aquest context. En particular, es descriu el disseny i la implementació d’una sèrie d’estratègies computacionals de quantificació d’imatges de medicina nuclear i neuroradiologia. A continuació es detalla com aquestes tècniques han demostrat ser d’utilitat per a l’estudi de malalties molt rellevants en l’actualitat com són el càncer de mama, el limfoma no-Hodgkin, la pielonefritis, la malaltia d’Alzheimer, la malaltia de Parkinson i l’abús de cànnabis.


Con la revolución de la tecnología digital de obtención de imágenes radiológicas y el aumento de la potencia computacional, el campo de la cuantificación de imágenes médicas ha emergido. El hecho de poder programar un ordenador para que detecte patrones de interés en imágenes radiológicas y pueda derivar de ellos una serie de indicadores numéricos con valor clínico hace que, sin duda, este ámbito de conocimiento tenga un gran potencial en el entorno médico y de investigación. En esta tesis se presentan un conjunto de contribuciones científicas en este contexto. En particular, se describe el diseño y la implementación de una serie de estrategias computacionales de cuantificación de imágenes de medicina nuclear y neuroradiología. A continuación se detalla cómo estas técnicas han demostrado ser de utilidad en el estudio de patologias muy relevantes en la actualidad como son el cáncer de mama, el linfoma no-Hodgkin, la pielonefritis, la enfermedad de Alzheimer, la enfermedad de Parkinson i el abuso de cánnabis.


With the revolution of digital medical imaging and the increasing computational power, the field of quantitative medical image analysis emerged. By programming a computer to detect patterns of interest in medical images and derive clinically meaningful numerical indicators from them, this field shows promising potential for healthcare and medical research systems. In this thesis, the design and implementation of computer-based quantification techniques in nuclear medicine and neuroradiological images led to several contributions in this field. These image-derived indicators contributed to complement the visual diagnosis and to further understand the pathophysiology of important health issues such as breast cancer, non-Hodgkin lymphoma, pyelonephritis, Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease and cannabis abuse.

Keywords

Radiologia; Radiología; Radiology; Quantificació; Cuantificación; Quantification; Imatge; Imagen; Imaging

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

fss1de1.pdf

1.425Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)