Característiques i consum de recursos sanitaris de persones amb malalties cròniques avançades: un estudi de cohort

Author

Blay Pueyo, Carles

Director

Gómez Batiste, Xavier

Codirector

Martori, Joan Carles

Date of defense

2017-04-28

Pages

229 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Escola de Doctorat

Abstract

Estudi observacional, analític i prospectiu d'una cohort sistemàtica de 251 persones amb malalties cròniques avançades, que planteja analitzar les seves característiques bàsiques i el patró de consum de recursos i mortalitat. Es constata una prevalença poblacional de la malaltia avançada de l’1%. Les característiques dels pacients són predictibles, amb una mortalitat acumulada als 3 anys del 62,1%. Les condicions de demència i fragilitat desplacen el paradigma tradicionalment oncològic dels enfocaments pal·liatius, alhora que l’àmbit residencial cobra un paper emergent. L'atenció primària és el nivell referent d'aquests pacients en termes assistencials, com a indret idoni de l’èxitus i com a gestor d’una part substancial de la despesa. D’altra banda, el paper dels hospitals d'aguts és, globalment, menys determinant que el dels dispositius d'atenció intermèdia. Les opcions de redisseny dels equips i d’integració de l’atenció als territoris influeixen en la manera en què són atesos i en què moren aquests pacients.


Estudio observacional, analítico y prospectivo de una cohorte sistemática de 251 personas con enfermedades crónicas avanzadas, que analiza sus características básicas y el patrón de consumo de recursos y mortalidad. Se constata una prevalencia poblacional de la enfermedad avanzada del 1%. Las características de los pacientes son predecibles, con una mortalidad acumulada a los 3 años del 62,1%. Las condiciones de demencia y fragilidad desplazan el paradigma tradicionalmente oncológico de los enfoques paliativos. El ámbito residencial tiene un papel emergente. Atención primaria es el nivel referente en términos asistenciales, como lugar idóneo del éxitus y como gestor de una parte sustancial del gasto. El papel de los hospitales de agudos es, globalmente, menos determinante que el de los dispositivos de atención intermedia. Las opciones de rediseño de los equipos y de integración territorial de la atención influyen en la manera en que son atendidos y en que mueren estos pacientes.


This is an observational, analytical and prospective study of a systematic cohort composed by 251 people suffering of chronic advanced diseases, aiming to analyze its basic characteristics as well as the patterns of resource consumption and mortality. Population prevalence of advanced diseases is 1%. Patients’ characteristics are predictable, with a cumulative mortality of 62.1% at 3 years. Conditions of dementia and frailty shift the traditional paradigm of oncology-based palliative approaches, being nursing homes an emerging setting of care. Primary care is the referent level for these patients in terms of care, as well as a place of a better dying and as being manager of a substantial part of health expenses. Moreover, the role of acute hospitals is globally less determinant than intermediate care devices. Options about care teams redesign and territorial-based care integration strongly influence the way patients are treated and die.

Keywords

Malalties cròniques; Malalts crònics; Assistència mèdica; Mortalitat

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Salut

Documents

tesdoc_a2017_blay_carles_caracteristiques_consum.pdf

5.288Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)