Como paja de páramo. Arte, identidad y poder en las comunidades andinas de Tigua (Ecuador)

Autor/a

Soto Gutiérrez, Laura

Director/a

Bretón, Víctor

Fecha de defensa

2017-05-26

Páginas

310 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Història de l'Art i Història Social

Resumen

Esta investigación examina el surgimiento y desarrollo de la pintura de Tigua. Esta pintura, elaborada por indígenas quichuas, surgió en las comunidades andinas de Tigua (Ecuador) a finales de la década de los setenta del siglo XX. A través de una investigación pluridisciplinar, anclada metodológicamente en la etnografía, esta tesis de doctorado cuestiona el papel que ha tenido el discurso pictórico en los cambios económicos y sociales acaecidos en Tigua y, de forma paralela, analiza su influencia política, principalmente en relación a la formulación de la identidad indígena quichua.


Aquesta recerca examina el sorgiment i desenvolupament de la pintura de Tigua. Aquesta pintura, elaborada per indígenes quítxues, va sorgir en les comunitats andines de Tigua(Equador) a finals de la dècada dels anys setanta del segle XX. A través d'una investigació pluridisciplinar, ancorada metodològicament en l'etnografia, aquesta tesi doctoral qüestiona el paper que ha tingut el discurs pictòric en promoure canvis econòmics i socials aTigua i, de forma parallela, analitza la seva influència en l’àmbit de la política, principalment en relació amb la formulació de la identitat indígena quítxua.


This research examines the emergence and development of the Tigua painting. This paintwork, created by Quichua indigenous people, emerged in the Andean communities of Tigua (Ecuador) at the end of the 70s, 20th century. Through a multidisciplinary research, methodologically rooted in Ethnography, the aim of this PhD thesis is to question the role played by this pictorial discourse in the economic and social changes in Tigua and, in parallel, to analyze its political influence on the definition of the Quichua indigenous identity.

Palabras clave

Art; Identitat; Antropologia; Arte; Identidad; Antropología; Art; Identity; Anthropology

Materias

316 - Sociología. Comunicación

Área de conocimiento

Antropologia Social

Documentos

Tlsg1de1.pdf

6.492Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)