El simbolisme de l'orientació en el temple romànic : el bisbat de la Seu d'Urgell, S. IX-XII

Author

Mata Benedicto, Josep

Director

Arola i Ferrer, Raimon, 1956-

Date of defense

1989-07-11

Pages

932 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Estructura de la Imatge i de l'Entorn

Abstract

Aquest treball planteja la hipòtesi que el temple romànic es troba íntimament relacionat amb el cicle anual del Sol, des el propi ritual de l’orientació, passant per la construcció o la fundació. A aquesta tesi, es demostra que el temple romànic està orientat en un arc de 64, del grau 50 o solstici d’estiu, al grau 122 o solstici d’hivern, i per tant resta comprovat el seu simbolisme bàsicament cosmològic.

Keywords

Arquitectura romànica; Arquitectura románica; Romanesque architecture; Simbolisme en l'art; Simbolismo en el arte; Symbolism in art; Alt Urgell (Catalunya); Alt Urgell (Cataluña); Alt Urgell (Catalonia)

Subjects

72 - Architecture

Knowledge Area

Ciències Humanes i socials

Documents

01.JMB_1de3.pdf

15.79Mb

02.JMB_2de3.pdf

17.35Mb

03.JMB_3de3.pdf

18.15Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)