Análisis de los principales factores que afectan a la productividad en la raza Parda de Montaña: nuevas propuestas para el esquema de mejora genética

Author

Cortés Lacruz, Xavier

Director

Revilla, Ricardo

Villalba Mata, Daniel

Date of defense

2017-06-15

Pages

194 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Animal

Abstract

La raça Parda de Montaña és una raça d'aptitud càrnica amb molt bona capacitat maternal fortament adaptada a les condicions extremes dels sistemes muntanyosos. Les dades utilitzades en els anàlisis d'aquesta tesi es van obtenir de les bases de dades de la associació ARAPARDA i de la finca experimental "La Garcipollera". En el capítol I s'analitza la component genètica i ambiental del caràcter facilitat de part utilitzant un model normal i un model llindar. En el capítol II s'analitza la component genètica i ambiental dels caràcters pes al naixement, pes als 90 dies, pes al deslletament, pes adult i producció de llet. En el capítol III s'estudia la relació entre els efectes de maneig: època de naixement, taxa de maduresa de la vaca a la primera cobrició, edat al primer part i raça, amb la productivitat i la longevitat de la vaca. En el capítol IV es relaciona la productivitat i longevitat obtinguda en el capítol anterior amb els valors genètics de les vaques segons el seu tipus genètic.


La raza Parda de Montaña es una raza de aptitud cárnica con muy buena capacidad maternal fuertemente adaptada a las condiciones extremas de los sistemas montañosos. Los datos utilizados en los análisis de esta tesis se obtuvieron de las bases de datos de la asociación ARAPARDA y de la finca experimental "La Garcipollera". En el capítulo I se analiza la componente genética y ambiental del carácter facilidad de parto usando un modelo normal y un modelo umbral. En el capítulo II se analiza la componente genética y ambiental de los caracteres peso al nacimiento, peso a los 90 días, peso al destete, peso adulto y producción de leche. En el capítulo III se estudia la relación entre los efectos de manejo: época de nacimiento, tasa de madurez de la vaca en la primera cubrición, edad del primer parto, y raza, con la productividad y la longevidad de la vaca. En el capítulo IV se relaciona la longevidad y la productividad obtenida en el capítulo anterior con los valores genéticos de las vacas según su tipo genéico.


The Parda de Montaña is a breed cattle breed with a very good maternal ability and strongly adapted to the extreme conditions of mountain systems. The data used in the analyzes of this thesis were obtained from the databases of the ARAPARDA association and the "La Garcipollera" experimental farm. In Chapter I, the genetic and environmental components of the calving ease were analyzed using a normal model and a threshold model. Chapter II discusses the genetic and environmental components of birth weight, weight at 90 days, weaning weight, nature weight and milk yield. Chapter III examines the relationship between management effects: the season of birth, the maturity rate of first cow service, the age at first calving, and breed, with the productivity and longevity of the cow. Chapter IV relates the longevity and productivity obtained in the previous chapter to the genetic values of cows according to their genetic type.

Keywords

Parda de Montaña; Avaluació genètica; Facilitat part; Pes deslletament; Producció llet; Productivitat; Longevitat; Evaluación genética; Facilidad parto; Producción leche; Genetic evaluation; Calving ease; Weaning weight; Milk yield; Productivity; Longevity

Subjects

636 - Animal husbandry and breeding in general. Livestock rearing. Breeding of domestic animals

Knowledge Area

Producció Animal

Documents

Txcl1de1.pdf

1.662Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)