Trastornos musculoesqueléticos de origen laboral en el cuello y las extremidades superiores de los fisioterapeutas en Cataluña

Author

Malca Sandoval, Sonia

Director

Solé Cases, Silvia

Date of defense

2017-07-12

Pages

354 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament d'Infermeria

Abstract

Els fisioterapeutes (FTs) tenen el risc de patir trastorns musculoesquelètics d'origen laboral en coll i extremitats superiors (TMOLCES). El propòsit d'aquest estudi transversal va ser determinar la prevalença de TMOLCES en els FTs de Catalunya, investigar les associacions entre TMOLCES i àrees anatòmiques, i aspectes demogràfics i laborals dels FTs, le seves respostes i els factor de risc laboral percebuts com a causes de TMOLCES. Es va trobar una prevalença de vida de TMOLCES de 87,3%; de 12 mesos, de 81,9%, i la puntual, de 65,94%. El 57,4% dels menors de 30 anys es van lesionar en els 3 primers anys d'exercici professional. Els TMOLCES més freqüents van ser a l'espatlla, el canell i la mà. La prevalença de TMOLCES esntre els FTs a Catalunya és més alta que la trobada en altres països. El gènere, les àrees d'especialitat i les tècniques utilitzades estan correlacionats amb aquesta alta prevalença.


Los fisioterapeutas (FTs) están en riesgo de sufrir trastornos musculoesqueléticos de origen laboral en cuello y extremidades superiores (TMOLCES). El propósito de este estudio transversal fue determinar la prevalencia de TMOLCES en los FTs de Cataluña, investigar las asociaciones entre TMOLCES y áreas anatómicas, y aspectos demogràficos y laborales de los FTs, sus respuestas y los factores de riesgo que perciben como causas de TMOLCES. Se encontró una prevalencia de vida de TMOLCES de 87,3%; de 12 meses, de 81,9%, y la puntual, de 65,94%. El 57,4% de los menores de 30 años se lesionaron en los 3 primeros años de ejercicio profesional. Los TMOLCES más frecuentes fueron en el hombro, muñeca y mano. La prevalencia de TMOLCES entre los FTs de Cataluña fue más alta que la reportada en otros países. El género, las áreas de especialidad y las técnicas utilizadas están correlacionados con esta alta prevalencia.


Physiotherapists (PTs) are at risk for work-related neck and upper limb musculoskeletal disorders (WRULDS). The purpose of this cross-sectional study was to determine the prevalence of WRULDS in the PTs of Catalonia, to investigate the associations between WRULDS and the anatomic areas, and the demographic and labor aspects of the PTs, their responses and compensation strategies as well as the occupational risk factors perceived as causes of WRULDS. A life prevalence of WRULDS of 87,3% was found, the prevalence of 12 months was 81,9% and the point prevalence was 65,94%. 57,4% of PTs under 30 had been injured in the first 3 years of professional practice. The most frequent WRULDS were in the shoulder, wrist and hand. The prevalence of WRULDS among PTs in Catalonia is higher than the prevalence reported in other countries. Our data suggest that gender, areas of speciality and techniques used are correlated with this high prevalence.

Keywords

Trastorns musculoesquelètics; Lesions ocupacionals; Factors de risc; Fisioteràpia/fisioterapeutes; Extremitat superior; Trastornos musculoesqueléticos; Lesiones ocupacionales; Factores de riesgo; Fisioterapia/fisioterapeutas; Occupational injuries; Musculoskeletal disorders; Risk factors; Physiotherapy/physiotherapists; Upper extremity

Subjects

616.7 - Pathology of the organs of locomotion. Skeletal and locomotor systems

Knowledge Area

Fisioteràpia

Documents

Tsms1de1.pdf

4.807Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)