Papel de la troponina i como biomarcador pronóstico en pacientes atendidos en los servicios de urgencias sin diagnóstico de síndrome coronario agudo

Author

Cediel Calderón, Germán Eduardo

Director

Bardají Ruíz, Alfredo

Date of defense

2017-04-25

Pages

126 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

En els últims anys, l'ús generalitzat de la troponina en els serveis d'urgències, ha permès la seva detecció en pacients amb diagnòstics clínics diferents a la síndrome coronària aguda (SCA). L'objectiu d'aquesta tesi va ser establir el valor pronòstic d'una troponina I (cTnI) elevada en el seguiment dels pacients atesos en un servei d'urgències i que no són diagnosticats de SCA, estudiant també, el seu valor pronòstic en els pacients donats d'alta directament des d´urgències. També ens plantegem identificar aquells pacients amb diagnòstic d'infart de miocardi (IM) tipus 2 i injúria miocàrdica no isquèmica i comparar la seva mortalitat i esdeveniments cardiovasculars adversos en el seguiment. Per respondre a aquests objectius es va realitzar un estudi de cohorts observacional i retrospectiu en el qual es van incloure pacients atesos al servei d'urgències de l'Hospital Universitari Joan XXIII als que es va sol·licitar almenys una determinació de cTnI. Es van identificar les variables demogràfiques, clíniques i analítiques de l'episodi agut, així com les troballes electrocardiogràfiques i les principals exploracions cardiològiques realitzades. Hem observat que els pacients amb troponina I elevada no diagnosticats de SCA van tenir pitjor supervivència que els pacients amb SCA i els pacients amb cTnI negativa. A més, la cTnI constitueix un marcador independent associat a mortalitat en el seguiment dels pacients que són donats d'alta directament des d´urgències. Finalment, una alta proporció de pacients atesos en urgències amb cTnI positiva compleixen criteris diagnòstics d'IM tipus 2. Els pacients amb diagnòstic d'IM tipus 2 i injúria miocàrdica no isquèmica es caracteritzen per tenir un perfil clínic similar, una elevada taxa de mortalitat i menor proporció de reingrés per SCA en comparació als pacients amb diagnòstic d'IM tipus 1.


En los últimos años, el uso generalizado de la troponina en los servicios de urgencias (SU), ha permitido su detección en pacientes con diagnósticos clínicos diferentes al síndrome coronario agudo (SCA). El objetivo de esta tesis fue establecer el valor pronóstico de una troponina I (cTnI) elevada en el seguimiento de los pacientes atendidos en un SU y que no son diagnosticados de SCA, estudiando a su vez, su valor pronóstico en los pacientes dados de alta directamente desde urgencias. También nos planteamos identificar a aquellos pacientes con diagnóstico de infarto de miocardio (IM) tipo 2 e injuria miocárdica no isquémica y comparar su mortalidad y eventos cardiovasculares adversos en el seguimiento. Para responder a estos objetivos se realizó un estudio de cohortes observacional y retrospectivo en el que se incluyeron pacientes atendidos en el SU del Hospital Universitario Joan XXIII a quienes se solicitó al menos una determinación de cTnI. Se identificaron las variables demográficas, clínicas y analíticas del episodio agudo, así como los hallazgos electrocardiográficos y las principales exploraciones cardiológicas realizadas. Hemos observado que los pacientes con troponina I elevada no diagnosticados de SCA tuvieron peor supervivencia que los pacientes con SCA y los pacientes con cTnI negativa. Además, la cTnI constituye un marcador independiente asociado a mortalidad en el seguimiento de los pacientes que son dados de alta directamente desde urgencias. Finalmente, una alta proporción de pacientes atendidos en los SU con cTnI positiva cumplen criterios diagnósticos de IM tipo 2. Los pacientes con diagnostico de IM tipo 2 e injuria miocárdica no isquémica se caracterizan por tener un perfil clínico similar, una elevada tasa de mortalidad y menor proporción de reingreso por SCA en comparación a los pacientes con diagnóstico de IM tipo 1.


Recently, the widespread use of troponin in emergency services has allowed its detection in patients who are not diagnosed with acute coronary syndrome (ACS). The aim of this thesis was to establish the prognostic value of an elevated troponin I (cTnI) in follow-up of patients admitted to the emergency department and without ACS, also studying, its prognostic value in patients discharged directly from the emergency department. We also aimed to identify patients with diagnosis of type 2 myocardial infarction and non-ischaemic myocardial injury and to compare their mortality and cardiovascular events at follow-up. In order to respond to these objectives, an observational and retrospective cohort study was carried out, including all patients admitted at the emergency department in the Hospital Universitario Joan XXIII, and who underwent at least one cTnI determination. We identified the demographic, clinical and analytical variables of the acute episode, as well as the electrocardiographic findings and the main cardiological explorations performed. We found that patients with high troponin levels and without ACS had higher rates of mortality than patients with ACS and patients with negative troponin. In addition, cTnI is an independent predictor associated with mortality in follow-up of patients discharged directly from the emergency department. Finally, a high percentage of patients admitted in the emergency department with high levels of cTnI meet diagnostic criteria for type 2 IM. Patients with a final diagnosis of type 2 myocardial infarction and non-ischemic myocardial injury have a comparable clinical profile, higher rates of mortality and lower readmission rates for ACS compared with patients with type 1 myocardial infarction.

Keywords

Troponina; Síndrome coronària aguda; Infart de miocardi tipus 2; Síndrome coronario agudo; Infarto de miocardio tipo 2; Troponin; Acute coronary syndrome; Type 2 myocardial infarctio

Subjects

61 - Medical sciences; 616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Knowledge Area

Ciéncias de la salud

Documents

TESIS.pdf

8.986Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)