Perceived consistency and coherence in collaborative story worlds

Author

Tapscott, Alan

Director

Blat, Josep

León, Carlos

Date of defense

2017-09-20

Pages

171 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Doctorate programs

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Abstract

Current information technologies allow users to interact and collaborate to create fictional realities. In this thesis, we explore the role of perceived consistency and coherence in the collaborative creation of fictional \textit{story worlds}. We conduct a series of studies focused on author contributions and interactions with story worlds. The studies include controlled experiments involving volunteer students using prototype non-linear timeline visualizations, semantic representations of stories and text generation systems. We also explore real world large-scale participative story world community sites, conducting a thorough analysis of one of the most popular ones. Our main findings imply that contributors and readers perceive one single continuity or version of facts, that they expect to be consistent and coherent. Timeline visualizations and semantic diagrams generated satisfactory collaborative user experiences for story worlds. The contribution sequence was a central factor, with initial content significantly influencing the perceived consistency and coherence. We successfully increased the reader perceived consistency by introducing a first approach to formal into the authoring prototypes. Our real story world analysis suggests that readers and authors read and contribute into specific \textit{collaboration dimensions}. These content subsets are centered on specific elements or themes and reduce the need for general consistency and coherence. Based on our results, we propose a model for measuring contribution plot integration (hypothetically linked to consistency and coherence) in collaborative story world community sites.


Les tecnologies de la informació actuals permeten als usuaris interactuar i col·laborar per crear realitats fictícies. En aquesta tesi explorem el rol de la consistència i la coherència percebudes en la creació col·lectiva de móns narratius imaginaris. Conduïm una sèrie d’estudis enfocats en la interacció i les contribucions dels autors. Aquests estudis inclouen experiments controlats que involucren estudiants voluntaris que han fet servir prototips de visualitzacions de narrativa no lineal, representacions semàntiques d’històries i sistemes de generació de text. També explorem webs de comunitats d'internet participatives que contenen móns narratius de gran escala i fem un processament de text d’un d’aquests móns més recents i populars. Els nostres resultats principals impliquen, per una banda, que la majoria de participants i lectors perceben una sola continuïtat o interpretació dels fets, i per l’altra banda, que s’esperen que sigui consistent i coherent. Les visualitzacions de línia temporal i els diagrames semàntics han generat experiències d’usuari satisfactòries per a la interacció amb móns narratius. La seqüència de contribució d’autors ha resultat ser un factor central, el contingut inicial de la qual té una influència significativa en la percepció de la consistència i la coherència. Hem aconseguit incrementar la consistència que perceben els subjectes introduint una primera aproximació de model formal als prototips. Els nostres estudis en un context real, fora del laboratori, suggereixen l’existència de dimensions participatives de col·laboració no lineals. Aquestes dimensions, similars a arcs de personatge, estan centrades en elements o temes específics, i redueixen les contradiccions del món narratiu. Sobre la base d’aquests resultats, proposem un model que permet mesurar la integració argumental, hipotèticament vinculada a la consistència i la coherència, de móns narratius col·laboratius com els que estudiem.

Keywords

Collaborative writing; Consistency; Coherence; Wiki; Mon narratiu; Escriptura col·laborativa; Consistència; Coherència

Subjects

62 - Engineering. Technology in general

Documents

tat.pdf

3.006Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)