La tutoria en els ensenyaments professionals de música. Una proposta organitzativa i curricular

Author

Llanas Rich, Sílvia

Director

Rajadell, Núria

Tutor

Rajadell, Núria

Date of defense

2017-07-20

Pages

665 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Didàctica i Organització Educativa

Abstract

La tesi doctoral “La Tutoria en els ensenyaments professionals de música. Una proposta organitzativa i curricular” és una investigació basada en la creació i la implantació d’un pla d’acció tutorial en un centre de formació musical professionalitzador -Conservatori Municipal de Música de Barcelona- i del qual s’abstreuen directius, bàsiques, orientacions organitzatives i curriculars amb la finalitat que un altra centre de formació musical tingui elements per poder crear, definir i implantar un pla integrat d’acció tutorial (PIAT), considerant el seu context intern i extern. La globalitat del treball s’ha realitzat en el transcurs de sis cursos acadèmics. La part inicial de la tesi presenta la definició de l’estudi, indicant el punt de partida del mateix, la finalitat i els objectius, la seva temporització i planificació. Una primera part del treball es dedica a la concreció del marc conceptual sobre aspectes que fonamenten l’acció de la tutoria en un centre formatiu, deduint les bases ideològiques i de fonamentació de l’estudi. En aquest apartat es presenta també el context on es realitzarà la investigació i els seus condicionants així com els agents implicats que conformen tota la comunitat educativa del Conservatori. La segona part inclou la recerca de tipus qualitatiu. En la presentació de l’estudi de camp es concreten aspectes metodològics –estudi de casos-, indicant les tècniques i els instruments per a l’obtenció de les dades, l’anàlisi i els resultats. En aquesta part s’exposa curs per curs –al llarg dels sis cursos que es fa la recerca: del 2010/2011 al 2015/2016- i es detalla minuciosament, a través de diferents tècniques i activitats, el desenvolupament del disseny, els canvis i la implantació del Pla d’Acció Tutorial. L’anàlisi, que ha suposat una tasca en diferents bandes - documentació, formació del professorat, implicacions en la docència, canvis en l’alumnat,...-, ens ha permès redactar les corresponents conclusions, les quals evidencien conceptes, idees i directrius molt positives per poder ser aplicables en centres de formació musical. Finalment en els últims capítols en base a les conclusions obtingudes al llarg d’aquests sis cursos s’aporta una proposta de línies directives conceptuals, d’organització i curriculars acompanyades de tot un seguit d’exemples que poden oferir unes directrius i bases teòrico-pràctiques per a altres centres de formació musical.


The doctoral thesis "Tutoring in music education professional. An organizational and curricular proposal" is a research work is based on the implementation of a tutoring action plan in a professional music school, the Municipal Conservatory of Music of Barcelona, over the course of six academic years. The first part of the Project involves the creation of the conceptual framework as pertaining to fundamental aspects of the tutoring task in an academic center. This is done by taking into account the context in which the research is carried out and its determining factors as well as its stakeholders, which include the entire educational community at the Conservatory. The second part presents qualitative research: a case study comprising methodology, results and data analysis. The analysis led to three actions taken: gathering documentation, teacher training and implications in the educational methods at the center. All of which have allowed us to draw the relevant conclusions from the study. Finally the last part contemplates the projection of this model and its application in other professional music schools of similar characteristics.

Keywords

Ensenyament de la música; Educación músical; Music education; Tutoria (Ensenyament); Tutoría (Enseñanza); Tutoring (Teaching)

Subjects

371 - Education and teaching organization and management

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

SLLR_TESI.pdf

27.08Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)