Eficacia de las intervenciones cognitivas basadas en la ocupación en personas con demencia en fase moderada : revisión sistemática y estudio piloto

Author

Garrido Pedrosa, Jèssica

Director

Obradors i Aranda, Núria

Codirector

Sala Matavera, Isabel

Date of defense

2017-09-13

Pages

362 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Escola de Doctorat

Abstract

La demencia afecta las funciones cognitivas y tiene un impacto directo sobre la capacidad de realizar actividades de la vida diaria. Por este motivo, se vuelve relevante intervenir para enlentecer el deterioro cognitivo y funcional característico de esta enfermedad. Entre las intervenciones que se pueden aplicar encontramos las terapias no farmacológicas de tipo cognitivo, las cuales han demostrado ser efectivas sobre variables cognitivas y de calidad de vida en personas con demencia. No obstante, poco es sabido en relación a los beneficios que reportan sobre funcionalidad diaria en personas con demencia. Por este motivo, la presente investigación tiene como objetivo evaluar la eficacia de las intervenciones cognitivas, para la mejora de la funcionalidad, así como de la cognición, el bienestar emocional y la calidad de vida, de personas con demencia en fase moderada (GDS 4). Este estudio se ha desarrollado en dos fases. En la primera fase se ha elaborado una revisión sistemática siguiendo la guía para revisiones sistemáticas PRISMA. En base a los resultados de la revisión, se ha planteado una segunda fase en la que se ha diseñado un estudio piloto con dos grupos experimentales y un grupo control, aplicando en uno de ellos terapia cognitiva desde el paradigma de la ocupación y en el otro terapia cognitiva desde el paradigma tradicional. Los resultados del estudio indican mejoras funcionales significativas, al aplicar un programa cognitivo de tipo multicomponente basado en la ocupación, combinando actividades de rehabilitación cognitiva a través de simulación de tareas funcionales, junto con actividades de estimulación cognitiva y psicomotriz, respecto a un programa cognitivo basado en el paradigma tradicional. Para las variables cognitivas, emocionales y de calidad de vida, en cambio, ambos grupos experimentales han obtenido mejoras significativas respecto al grupo control que ha empeorado el rendimiento en todas ellas. A modo de conclusión, los programas multicomponente basados en enfoques top down, utilizando técnicas de rehabilitación y estimulación cognitiva, sugieren mejoras significativas en actividades de la vida diaria. Los programas cognitivos tradicionales, basados en enfoques bottom up, utilizando mayoritariamente técnicas de entrenamiento cognitivo, mantienen, pero no mejoran, la funcionalidad diaria en personas con demencia. Por otro lado, los programas cognitivos multicomponente, independientemente del enfoque desde el que se fundamenten, pueden mejorar significativamente las funciones cognitivas, la calidad de vida, el estado emocional, así como disminuir los trastornos conductuales de personas con demencia en fase moderada, respecto a personas que no han recibido ningún tipo de intervención.


La demència afecta les funcions cognitives i té un impacte directa sobre la capacitat de portar a terme activitats de la vida diària. Per aquest motiu, es torna rellevant intervenir per alentir el deteriorament cognitiu i funcional característic d'aquesta malaltia. Entre les intervencions que es poden aplicar trobem les teràpies no farmacològiques de tipus cognitiu, les quals han demostrat ser efectives sobre variables cognitives i de qualitat de vida en persones amb demència. No obstant, poc se sap en relació als beneficis que ofereixen aquestes teràpies sobre funcionalitat diària en persones amb demència. Per aquest motiu, el present estudi té com a objectiu avaluar l'eficàcia de les intervencions cognitives, per a la millora de la funcionalitat, així com de la cognició, el benestar emocional i la qualitat de vida, de persones amb demència en fase moderada (GDS 4). Aquesta tesi s'ha desenvolupat en dues fases. A la primera fase s'ha elaborat una revisió sistemàtica seguint la guia per a revisions sistemàtiques PRISMA. En base als resultats de la revisió, s'ha plantejat una segona fase en què s'ha dissenyat un estudi pilot amb dos grups experimentals i un grup control, aplicant en un d'ells teràpia cognitiva des del paradigma de l'ocupació i en l'altre teràpia cognitiva des del paradigma tradicional. Els resultats de l'estudi indiquen millores funcionals significatives, en aplicar un programa cognitiu de tipus multicomponent basat en l'ocupació, combinant activitats de rehabilitació cognitiva a través de simulació de tasques funcionals, juntament amb activitats d'estimulació cognitiva i psicomotriu, respecte a un programa cognitiu basat en el paradigma tradicional. Per a les variables cognitives, emocionals i de qualitat de vida, en canvi, els dos grups experimentals han obtingut millores significatives respecte al grup control que ha empitjorat el rendiment en totes elles. Com a conclusió, els programes multicomponent basats en enfocaments top down, utilitzant tècniques de rehabilitació i estimulació cognitiva, suggereixen millores significatives en activitats de la vida diària. Els programes cognitius tradicionals, basats en enfocaments bottom up, utilitzant majoritàriament tècniques d'entrenament cognitiu, mantenen, però no milloren, la funcionalitat diària en persones amb demència. D'altra banda, els programes cognitius multicomponent, independentment de l'enfocament des del qual es fonamentin, poden millorar significativament les funcions cognitives, la qualitat de vida, l'estat emocional, així com disminuir els trastorns conductuals de persones amb demència en fase moderada, respecte a persones que no han rebut cap tipus d'intervenció.


Dementia affects cognitive functions and has a direct impact on the ability to perform activities of daily living. For this reason, it is necessary to do/plan/?? strategies to slow the cognitive and functional impairment/decline characteristic of this disease. Interventions based on cognitive non-pharmacological therapies, have been reported benefits on cognition and quality of life in people with dementia. However, little is known regarding the benefits on daily functioning in this population. For this reason, this research aims to assess the effectiveness of cognitive programs, to improve functionality and secondarily, cognition, wellbeing and quality of life of people with dementia in moderate stage (GDS 4). This study was developed in two phases. In the first phase, it has realized a systematic review following PRISMA guidelines for systematic reviews. Based on the results of the review, it has raised a second phase in which designed a pilot study with two experimental groups and a control group, applying one cognitive program from the paradigm of occupation and the other cognitive program from the cognitive traditional paradigm. The results indicate significant functional improvements, applying a cognitive multicomponent program based on occupation, combining activities of cognitive rehabilitation through simulation of functional tasks along with activities of cognitive and psychomotor stimulation, compared to a cognitive multicomponent program based in the traditional paradigm. For cognitive, wellbeing and quality of life variables both experimental groups have reported significant improvements over the control group performance it has worsened in all these variables. In conclusion, multicomponent programs based on top-down approaches, using rehabilitation and cognitive stimulation techniques, suggests significant improvements in activities of daily living. Traditional cognitive programs based on bottom-up approaches, mostly/usually using cognitive training techniques, maintain, but do not improve, daily functioning in people with dementia. Multicomponent cognitive programs, regardless of the approach from which are based, can significantly improve cognitive function, quality of life, wellness and reduce behavioural problems of people with dementia in moderate stage, compared to people who have not received any intervention.

Keywords

Demència; Activitats de la vida diària; Programa cognitiu multicomponent; Estimulació cognitiva; Rehabilitació cognitiva; Enfocament top down; Enfocament bottom up

Subjects

613 - Hygiene generally. Personal health and hygiene

Knowledge Area

Salut

Documents

tesdoc_a2017_garrido_jessica_eficacia.pdf

17.73Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)