Cirugía mínimamente invasiva abierta radioguiada con minigammacámara en el hiperparatiroidismo primario. Estudio evolutivo y análisis crítico de los resultados.

Author

Pérez-Bermúdez Megía, Carlos Francisco

Director

Figuerola i Massana, Enric

Date of defense

2017-07-07

Pages

196 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

L'hiperparatiroïdisme primari (HPP) és causat per la secreció excessiva d'hormona paratiroide (PTH), per les glàndules paratiroides i l'únic tractament curatiu és la cirurgia. El HPP està produït en un 80-85% dels casos per un adenoma a soles de les 4 paratiroides. Anteriorment era difícil localitzar l'adenoma amb les proves d'imatge i l'actitud era intervenir quirúrgicament per a localitzar les 4 paratiroides, per o amb l'avançament de la ciència, en l'actualitat es pot localitzar preparatòriament en la majoria de casos l'adenoma i realitzar una cirurgia mínimament invasiva (CMI). Objectiu: Valorar els resultats de la CMI radioguiada amb minigammacámara en l'adenoma de paratiroides i comparar-los amb la tècnica tradicional (CA) en les diferents circumstàncies. Metodologia: 142 pacients van ser intervinguts entre Juny del 2006 i Febrer del 2014. Varen ser 143 casos perquè una pacient es va ser reintervinguda. 71 casos s'operaren a través de CMI i 71 via CA dels quals en 21 a més de paratiroidectomia, es va realitzar cirurgia de tiroides. Es compararen: paràmetres analítics, troballes patològiques, percentatges de curació, de complicacions i estada hospitalària entre les cirurgies realitzades i entre la CA realitzada anteriorment en el servei. Resultats: El 96,72% de les CMIs curaren, ací com el 92,5% de les CAs. Les CAs realitzades anteriorment en el servei tenien un percentatge de curació del 95,77%. Conclusió: La CMI oberta radioguiada amb minigammacámara obté una curació similar a la de la cirurgia oberta, menor tassa de complicacions i una estada hospitalària més curta. La seva efectivitat no disminueix en el cas d'adenomes ectòpics i el seu percentatge de reconversions és adequat. Por això constitueix la tècnica d'elecció en el HPP amb la sospita de l'adenoma únic por les proves de localització preoperatòries.


El hiperparatiroidismo primario (HPP), es debido a la secreción excesiva de hormona paratiroidea (PTH), a partir de las glándulas paratiroides y su único tratamiento curativo es la cirugía. El HPP está producido en un 80-85% de los casos por un adenoma solo de las 4 paratiroides. Anteriormente era difícil localizar el adenoma con pruebas de imagen y la actitud era intervenir quirúrgicamente para localizar las 4 paratiroides pero con el avance de la ciencia, en la actualidad se puede localizar preoperatoriamente en la mayoría de casos el adenoma y realizar una cirugía mínimamente invasiva (CMI). Objetivo: Valorar los resultados de la CMI radioguiada con minigammacámara en el adenoma de paratiroides y compararlos con la técnica tradicional (CA) en las diferentes circunstancias. Metodología: 142 pacientes fueron intervenidos entre Junio de 2006 y Febrero de 2014. Hubo 143 casos porque una paciente se reintervino. 71 casos se intervinieron a través de CMI y 71 vía CA de los cuales hubo 21 en las cuales además de realizar paratiroidectomías, se asoció cirugía de tiroides. Se compararon: parámetros analíticos, hallazgos patológicos, porcentajes de curación, de complicaciones y estancia hospitalaria entre las cirugías realizadas así como con la CA realizada anteriormente en el servicio. Resultados: El 96,72% de las CMIs curaron, así como el 92,5% de las CAs. Las CAs realizadas anteriormente en el servicio tenían un porcentaje de curación del 95,77%. Conclusión: La CMI abierta radioguiada con minigammacámara obtiene una curación similar a la de la cirugía abierta, menor tasa de complicaciones y una estancia hospitalaria más corta. Su efectividad no disminuye en el caso de adenomas ectópicos y su porcentaje de reconversiones es adecuado. Por ello constituye la técnica de elección en el HPP con la sospecha de adenoma único por las pruebas de localización preoperatorias.


Primary hyperparathyroidism (PPH) is due to excessive secretion of parathyroid hormone (PTH) from the parathyroid glands and its only curative treatment in surgery. HPP is produced in 80-85% of cases by a single adenoma of the 4 parathyroids. Previously it was difficult to locate the adenoma with the imaging tests and the attitude was to surgically localize the 4 parathyroids but with the advancement of science today it can be located preoperatively in most cases the adenoma and perform minimally invasive parathyroidectomy MIP). Objective: To evaluate the results of the IMC with radioguided by minigamacamara in the parathyroid adenoma and to compare with the traditional technique (SP) in the different circumstances. Methodology: 142 patients were operated between June 2006 and February 2014. There were 143 cases because one patient was reoperated. 71 cases were intervened through CMI and 71 via CA, of which there were 21 in which, in addition to performing parathyroidectomies, thyroid surgery was associated. Analytical parameters, pathological findings, cure rates, complication rates and hospital stay between the surgeries performed as well as with the CA performed previously in the service were compared. Results: 96.72% of CMIs were cured, as were 92.5% of SPs. CAs performed previously in the service had a cure rate of 95.77%. Conclusion: he open mini-camera MIP and SP have similar cure rate but open mini-camera MIP has a lower rate of complications and a shorter hospital stay. Its effectiveness is not reduced in the case of ectopic adenomas and its conversion rate is adequate. Therefore, it is the technique of choice in PPH with the suspicion of a single adenoma by preoperative localization tests

Keywords

Cirurgia mínimament invasiva; Hiperparatiroidismo primari; Minigammacámara; Cirugía mínimamente invasiva; Hiperparatiroidismo primario; Minigammacámara; Minimally Invasive Surgical; Primary Hyperparathyroidis; minigammacamera

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

3.522Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)