Utilidad del estudio intraoperatorio de márgenes en el carcinoma basocelular de cabeza y cuello

Author

Gumbao Grau, Víctor

Director

Sirvent Calvera, Juan José

Forteza González, Gabriel

Date of defense

2017-07-20

Pages

160 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

El carcinoma basocel·lular és el càncer més freqüent en molts països del món i la seva principal localització és el cap i el coll. L'arsenal terapèutic és ampli, però la cirurgia és de primera elecció. La cirurgia microgràfica de Mohs és una tècnica quirúrgica considerada per molts autors com el gold standard per al tractament del carcinoma basocel·lular, però el seu cost és elevat i no tots els centres hospitalaris disposen dels recursos suficients per poder realitzar-la. Els autors aporten una sèrie de 124 pacients diagnosticats de carcinoma basocel·lular de cap i coll, tractats mitjançant exèresi quirúrgica i amb estudi intraoperatori de talls verticals per congelació, mètode que permet l'avaluació immediata dels marges quirúrgics tumorals. Es recullen dades demogràfiques dels pacients, es descriu el mètode utilitzat per a l'estudi histològic dels marges quirúrgics tumorals i s'analitzen els resultats. El temps de seguiment mitjà postoperatori ha estat de 5,03 anys. D'acord amb els resultats obtinguts, es pot concloure que el mètode de treball que seguim (exèresi tumoral amb un marge quirúrgic de 3 mm i estudi intraoperatori amb talls verticals per congelació) és una opció terapèutica molt adequada per al carcinoma basocel·lular de cap i coll, perquè ofereix una taxa de recidiva molt baixa (<1%) i els millors resultats estètic-funcionals.


El carcinoma basocelular es el cáncer más frecuente en muchos países del mundo y su principal localización es la cabeza y el cuello (70-80% de los casos, según las series). El arsenal terapéutico disponible para tratar este tumor es amplio, pero la cirugía es de primera elección. La cirugía micrográfica de Mohs es una técnica quirúrgica considerada por muchos autores como el gold standard para el tratamiento del carcinoma basocelular, pero su coste es elevado y no todos los centros hospitalarios disponen de los recursos suficientes para poder realizarla. Los autores aportan una serie de 124 pacientes diagnosticados de carcinoma basocelular de cabeza y cuello, tratados mediante exéresis quirúrgica y estudio intraoperatorio de cortes verticales por congelación, método que permite la evaluación inmediata de los márgenes quirúrgicos tumorales. Se recogen datos demográficos de los pacientes, se describe el método utilizado para el estudio histológico de los márgenes quirúrgicos tumorales y se analizan los resultados. El tiempo de seguimiento medio postoperatorio ha sido de 5,03 años. Ateniéndonos a los resultados obtenidos, se puede concluir que el método de trabajo que seguimos (exéresis tumoral con un margen quirúrgico de 3mm y estudio intraoperatorio con cortes verticales por congelación) es una opción terapéutica muy adecuada para el carcinoma basocelular de cabeza y cuello, porque ofrece una tasa de recidiva muy baja (0,9%) y los mejores resultados estético-funcionales.


Basal cell carcinoma is the most frequent cancer in many countries of the world and its main location is the head and neck (70-80% of cases, according to the series). The therapeutic arsenal available to treat this tumor is broad, but surgery is the first choice. Mohs micrographic surgery is a surgical technique considered by many authors as the gold standard for the treatment of basal cell carcinoma, but its cost is high and not all hospitals have sufficient resources to perform it. The authors report a series of 124 patients diagnosed with basal cell carcinoma of the head and neck, treated by surgical excision and intraoperative study of vertical frozen sections, a method that allows the immediate evaluation of tumor surgical margins. Demographic data are collected from the patients, the method used for the histological study of tumor surgical margins is described and the results are analyzed. The mean postoperative follow-up time was 5.03 years. Based on the results obtained, it can be concluded that the method of work that we follow (tumor excision with a surgical margin of 3mm and intraoperative study with vertical frozen sections) is a very adequate therapeutic option for basal cell carcinoma of the head and neck, because offers a very low recurrence rates (<1%) and the best cosmetic results.

Keywords

Carcinoma basocel·lular; Talls per congelació; Tractament; Carcinoma basocelular; Cortes por congelación; Tratamiento; Basal cell carcinoma; Frozen section; Treatment

Subjects

61 - Medical sciences; 616 - Pathology. Clinical medicine; 616.5 - Skin. Common integument. Clinical dermatology. Cutaneous complaints

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI.pdf

163.4Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)