La informació sobre salut a Internet: qualitat, beneficis de la formació i autopercepció de les competències informacionals

Author

Hernández Rabanal, Carme

Director

Vall Casas, Aurora

Pérez-Montoro Gutiérrez, Mario

Tutor

Pérez-Montoro Gutiérrez, Mario

Date of defense

2017-09-26

Pages

127 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació audiovisual

Abstract

La present recerca té com a marc de referència la informació sobre salut a Internet. La finalitat del nostre treball és realitzar una anàlisi a l’entorn de la informació sobre salut a Internet i l’alfabetització dels usuaris en aquest àmbit a partir d’una aproximació vertebrada en tres eixos. En primer lloc s’aborda una de les característiques crítiques d’aquest tipus d’informació: la qualitat. En segon lloc s’analitzen els beneficis d’una formació reglada en competències informacionals en el currículum dels estudiants d’educació superior de l’àrea de les ciències de la salut, els quals, a curt termini, seran prescriptors d’aquesta informació i alhora responsables de la seva qualitat. En tercer lloc es posa el focus d’atenció sobre un dels altres actors principals del procés comunicatiu que involucra la informació sobre salut en línia: els seus usuaris. En concret, a partir d’un estudi aplicat en estudiants de batxillerat, aportem noves dades al conjunt d’investigacions que han utilitzat el qüestionari amb reconeixement internacional eHEALS com a instrument de mesura de l’autopercepció de les competències informacionals en e-salut. La societat del coneixement d’avui en dia sol·licita perfils alfabetitzats informacionalment, capaços d’identificar informació digital de qualitat. En el futur immediat, l’educació i l’apoderament dels pacients serà una prioritat major en els entorns mèdics, d’aquí que els futurs professionals de la salut i els adolescents hagin estat la unitat d’anàlisi de la nostra investigació. Aquests darrers, que pertanyen a un col·lectiu encara en edat escolar, estan altament implicats en les noves tecnologies i seran pacients potencials d’uns professionals de la salut compromesos amb les noves necessitats informatives.


The framework of the current research is the online health-related information. Our goal is to conduct an analysis on the health-related information available on the Internet and on the users’ literacy in this area. To this end, we made an approach structured in three axes. First, we tackle one of the critical features that characterise this kind of information: the quality. Second, we analyse the benefits of integrating information literacy activities into the higher education curriculum of future healthcare professionals, which, in the near future, will be the prescribers of this information and ultimately responsible for its quality. Third, we focus our attention on one of the other main characters in the communicative process that involves the online heath-related information: the users. Specifically, based on a study conducted on high school students, we provide new data to the studies that have used the internationally acknowledged eHEALS scale as a self-report tool for perceived measurement of eHealth literacy. The nowadays knowledge society requests literate individuals able to discern quality information online. In the coming future, education and the empowerment of patients will be a major priority in medical environments, that’s why we have focused into the health professionals and adolescents as unit of analysis in our research. These adolescents, who are still in school, are highly involved in new technologies and are going to be potential patients of health professionals committed to the new information needs.

Keywords

Internet; Recursos electrònics en xarxa; Recursos en Internet; Computer network resources; Alfabetització informacional; Alfabetización informacional; Information literacy; Competències bàsiques en educació; Educación basada en competencias; Competency based education; Salut; Salud; Health

Subjects

02 - Librarianship

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

CHR_TESI.pdf

3.436Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)