El control democrático en la sociedad cooperativa con especial atención a la sociedad cooperativa agraria catalana

Autor/a

Borjabad Bellido, María Victoria

Director/a

Puyalto Franco, María José

Borjabad Gonzalo, Primitivo

Fecha de defensa

2017-09-19

Páginas

689 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament de Dret Privat

Resumen

El treball té com a objectiu aconseguir quant figura com titulo del mateix. S'ha utilitzat per a això el mètode d'inducció incompleta aprofitant totes les fonts materials que ha estat possible trobar per conèixer la història de l'home a la recerca de la democràcia, la legislació societària inicial i després cooperativa i la jurisprudència sobre el tema en estudi. La tesi estructurada en cinc Capítols, comença amb un Capítol I que comprèn una Introducció, on abastant la història de l'home des dels seus orígens, es passa per l'edat Antiga i s'exposen els antecedents històrics de les organitzacions polítiques democràtiques i després les d'índole associativa, mutual i cooperativa en la nostra civilització occidental, arribant a l'època en què es produeix la seva aparició en la vida econòmic-privada i jurídica europea. Segueix un Capítol II dedicat a la democràcia empresarial i doctrina cooperativa abastant conceptes sobre la democràcia i el cooperativisme amb els seus principis així com el seu acolliment en la legislació espanyola i catalana. A continuació un Capítol III recull el control democràtic en la legislació espanyola a través de la regulació de l'estructura orgànica de la societat cooperativa. S'observa com a tal concepte impregna tant la regulació de l'Assemblea General com la del Consell Rector. El capítol IV es dedica a estudiar l'acolliment del principi democràtic en la legislació cooperativa catalana del segle XXI. I el Capítol V recull les conclusions a la qual la doctoranda arriba després de tots els estudis anteriors, assenyalant finalment que en la legislació cooperativa la democràcia directa va perdent el seu lloc inicial, substituïda pràcticament per una democràcia participativa que camina cap a una altra de caràcter marcadament representativa.


El trabajo tiene como objetivo alcanzar el que figura como título del mismo. Se ha utilizado para ello el método de inducción incompleta aprovechando todas las fuentes materiales que ha sido posible encontrar para conocer la historia del hombre en busca de la democracia, la legislación societaria inicial y luego cooperativa y la jurisprudencia sobre el tema en estudio. La tesis estructurada en cinco Capítulos, comienza con un Capítulo I que comprende una Introducción, donde abarcando la historia del hombre desde sus orígenes, se pasa por la edad Antigua y se exponen los antecedentes históricos de las organizaciones políticas democráticas y luego las de índole asociativa, mutual y cooperativa en nuestra civilización occidental, llegando a la época en que se produce su aparición en la vida económico-privada y jurídica europea. Sigue un Capítulo II dedicado a la democracia empresarial y doctrina cooperativa abarcando conceptos sobre la democracia y el cooperativismo con sus principios así como su acogida en la legislación española y catalana. A continuación un Capítulo III recoge el control democrático en la legislación española a través de la regulación de la estructura orgánica de la sociedad cooperativa. Se observa como tal concepto impregna tanto la regulación de la Asamblea General como la del Consejo Rector. El capítulo IV se dedica a estudiar la acogida del principio democrático en la legislación cooperativa catalana del siglo XXI. Y el Capítulo V recoge las conclusiones a la que la doctoranda llega tras todos los estudios anteriores, señalando finalmente que en la legislación cooperativa la democracia directa va perdiendo su lugar inicial, sustituida prácticamente por una democracia participativa que camina hacia otra de carácter marcadamente representativa.


The work aims to achieve that figure as the same title. Has been used for this purpose the incomplete induction method taking advantage of all material sources that it has been possible to find to know the history of the man in search of the democracy, the initial association legislation and then the cooperative and the jurisprudence on the subject in study. The thesis structured in five Chapters, begins with a Chapter I comprising an introduction, where including the history of man from his origins, is passed by the Ancient age and the historical background of the democratic political organizations are exposed and then nature associative, mutual and cooperative in our Western civilization, reaching the time its appearance occurs in the European economico-privada and legal life. Continuies a Chapter II dedicated to the corporative democracy and cooperative doctrine including concepts on the democracy and the cooperativism with his beginning as well as his reception in the Spanish and Catalan legislation. Then a chapter III picks up democratic control in Spanish legislation through regulation of the organic structure of the cooperative society. Concept is observed as such impregnates so much the regulation of the General Assembly as that of the Governing Council. Chapter IV is dedicated to study the reception of the democratic principle in the Catalan cooperative legislation in the 21st century. And chapter V contains the conclusions that the PhD student arrives after all the previous studies, noting finally that in cooperative legislation direct democracy is losing its initial place, virtually replaced a participatory democracy that walks toward another sharply representative character.

Palabras clave

Democràcia; Cooperativa; Agrària; Democracia; Agraria; Democracy; Cooperative; Agrarian

Materias

34 - Derecho

Área de conocimiento

Dret Mercantil

Documentos

Tmvbb1de1.pdf

4.442Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)