The Role of cyclin O in the DNA damage response

Author

Núñez Ollé, Marc

Director

Gil Gómez, Gabriel

Date of defense

2014-07-04

Pages

225 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Cyclin O, a novel identified CDK1 and CDK2-binding cyclin, has been demonstrated to be required for γ-radiation induced apoptosis in a lymphoid cell line. Ɣ-radiation induces the formation of DSBs in the DNA what activate the DDR in order to mitigate the consequences of this insult and repair the DNA damage. The aim of this thesis has been to study the role of Cyclin O in activation of the DDR in response to γ-radiation and the consequences in the cell survival. Using Cyclin O deficient cells as a cellular model, we have found that the Cyclin O limits the DNA resection, a process that drives the cell to repair the DNA damage by HR. Moreover, we have seen that ATM activation and some of its downstream targets are not properly activated after DNA damage in Cyclin O deficient cells. We also have found that Cyclin O complexes are able to phosphorylate ATM in vitro opening the door to study a new mechanism of the DDR regulation by Cyclin O.


La Ciclina O és una nova ciclina que interacciona amb CDK1 i CDK2, i que s’ha demonstrat ser necessària per l’apoptòsi induïda per radiació gamma en una linia cel·lular d’origen linfoide. La radiació gamma indueix la formació de talls de doble cadena (DSBs) al DNA activant la resposta per dany al DNA (DDR) per tal de reduïr-ne les conseqüències citotòxiques i reparar el dany al DNA. L’objectiu d’aquesta tesi ha esta el d’estudiar el paper de la Ciclina O en l’activació de la resposta per dany al DNA i les conseqüències sobre la supervivència cel·lular. Utilitzant cèl·lules deficients en Ciclina O com a model, hem trobat que la Cyclina O limita el processament dels talls de doble cadena necessaris per a la reparació del dany al DNA per recombinació homologa. També hem una deficient activació d’ATM i la fosforil·lació d’alguns substrats d’aquesta proteína en cèl·lules deficients per la Ciclina O. Finalment, hem vist que els complexes de Ciclina O fosforil·len ATM in vitro, un fet que obre una porta a l’estudi de nous mecanismes de regulació de la resposta per dany al DNA mitjançant la Ciclina O.

Keywords

Apoptosis; Càncer; Cicle cel·lular; Reparació de l'ADN; Dany a l'ADN; Senyal·lització cel·lular; Tumor; Hidrocefàlia; Radiació gamma; Resposta de dany a l'ADN; Recombinacuió homòloga; Fibroblast; Inestabilitat genòmica; Cancer; Cell cycle; DNA repair; DNA damage; Cell signaling; Tumour; Hydrocephalus; Gamma radiation; DNA damage response; Homologus recombination; Genomic instability

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tmno.pdf

3.536Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)