Dietary factors associated with metabolic syndrome and type 2 diabetes risk

Author

Becerra Tomás, Nerea

Director

Salas-Salvadó, Jordi

Date of defense

2017-11-13

Pages

212 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Abstract

S’ha observat que els patrons dietètics s’associen de forma diferent al risc de desenvolupar la síndrome metabòlica (SM) i la diabetis tipus 2 (DT2). Amb l’objectiu d’entendre millor els diferents efectes dels patrons dietètics sobre el risc de desenvolupar aquestes malalties, és important analitzar el paper que juguen determinats grups d’aliments sobre el risc de desenvolupar el SM i la DT2. L’objectiu de la present tesis ha estat avaluar l’associació entre el consum de carn, productes làctics i el risc d’incidència de SM o alguns dels seus components, així com avaluar l’associació entre el consum de llegums i el risc de desenvolupar DT2. Els resultats van mostrar una associació inversa no significativa entre el consum total de productes làctics i el risc d’incidència de SM. El consum de productes làctics baixos en greix, llet descremada i iogurt (total, baix en greix i sencer) es va associar a un menor risc de SM i algun dels seus components. Contràriament, el consum de formatge es va associar a un major risc. De la mateixa manera, el consum de carn total també es va associar amb el risc de patir SM i algun dels seus components. Mentre que la carn vermella i la carn vermella processada es van associar a un menor risc de SM, el consum de carn blanca es va associar a un menor risc. Finalment, el consum de llegums totals, i en particular de llenties, es va associar a un menor risc d’incidència de DT2. En conclusió, un consum elevat de productes làctics baixos en greix i iogurt (independentment el seu contingut en greix), conjuntament amb el consum preferent de carn blanques en lloc de carns vermelles o carns vermelles processades, i una alta freqüència de llegums podria ser beneficiós per a la prevenció del SM i la DT2 en individus Mediterranis amb alt risc cardiovascular.


Se ha observado que los patrones dietéticos se asocian de manera distinta al riesgo de desarrollar síndrome metabólico (SM) y la diabetes tipo 2 (DT2). Con el objetivo de entender mejor los distintos efectos de los patrones dietéticos sobre el riesgo de desarrollar estas enfermedades, es importante analizar el papel que juegan determinados grupos de alimentos sobre el riesgo de desarrollar el SM y la DT2. El principal objetivo de la presente tesis ha sido evaluar la asociación entre el consumo de carne, productos lácteos y el riesgo de incidencia SM o alguno de sus componentes, así como evaluar la asociación entre el consumo de legumbres y el riesgo de desarrollar DT2. Los resultados mostraron una asociación inversa no significativa entre el consumo total de productos lácteos y el riesgo de incidencia de SM. El consumo de productos lácteos bajos en grasa, leche desnatada y yogur (total, bajo en grasa y entero) se asoció a un menor riesgo de SM y algunos de sus componentes. Contrariamente, el consumo de queso se asoció a un mayor riesgo. Del mismo modo, el consumo de carne total también se asoció con el riesgo de padecer SM y alguno de sus componentes. Mientras que la carne roja y la carne roja procesada se asociaron a un mayor riesgo de SM, el consumo de carne blanca se asoció a un menor riesgo. Finalmente, el consumo de legumbres totales, y en particular las lentejas, se asoció a un mejor riesgo de incidencia de DT2. En conclusión, un consumo elevado de productos lácteos bajos en grasa y yogur (independientemente del contenido en grasa), conjuntamente con consumo preferente de carnes blancas en lugar de carnes rojas o carnes rojas procesadas, y una alta frecuencia de legumbres, podría ser beneficioso para la prevención del SM y la DT2 en individuos Mediterráneos con alto riesgo cardiovascular.


It has been shown that dietary patterns are differently associated with the risk of metabolic syndrome (MetS) and type 2 diabetes (T2D). Whereas the Western diet seems to increase the risk of these chronic diseases, plant-based diets, such as the Mediterranean Diet (MedDiet), seem to decrease the risk. In order to better understand the different effects on disease risk among dietary patterns, it is important to analyze the role that specific food groups play on the risk of developing MetS and T2D. The main aim of the present dissertation was to evaluate the association between the consumption of meat and dairy products with the risk of MetS or the incidence of some of its individual components, as well as to assess the association between legumes consumption and T2D development risk. The results showed a non-significant inverse association between total dairy consumption and the risk of MetS incidence. The consumption of low-fat dairy products, low-fat milk and yogurt (total, low-fat and whole-fat yogurt) was associated with a lower risk of MetS and some of its individual components. Contrary, the consumption of cheese was positively associated with the MetS risk. Likewise, total meat intake was also associated with the risk of MetS and the development of some of its components. Whereas red meat and processed red meat were associated with a higher risk of MetS, poultry was associated with a lower risk. Finally, total legume consumption, particularly lentils, was associated with a lower risk of T2D incidence. In conclusion, high consumption of low-fat dairy products and yogurt (regardless the fat content), together with the preference for poultry rather than red meat or processed red meat, and high frequency consumption of legumes, would be beneficial for the prevention of MetS and T2D among Mediterranean individuals at high CVD risk.

Keywords

Diabetis; Síndrome metabòlica; Factors dietètics; Diabetes; Síndrome metabólico; Factores dietéticos; Metabolic syndrome; Dietary factors

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 60 - Biotechnology; 616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TESI.pdf

5.503Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)