ERG rearrangements and PTEN loss in prostate cancer

Author

Font Tello, Alba 1990-

Director

Lloreta Trull, Josep

Hernández Llodrà, Silvia

Date of defense

2018-01-15

Pages

159 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Prostate cancer (PrCa) is a highly heterogeneous disease and its prognosis, diagnosis and management are still controversial. ERG rearrangements and PTEN loss are frequent and concomitant events in a subset of PrCa. The aim of this thesis is to analyze the potential use of TMPRSS2-ERG and SLC45A3-ERG rearrangements, along with ERG and PTEN expression in the stratification and prognosis of PrCa patients. TMPRSS2-ERG and ERG mRNA overexpression levels are related to a more aggressive phenotype and could be useful PrCa progression markers. Single TMPRSS2-ERG is associated with low grade PrCa and subsequent development of SLC45A3-ERG results in higher ERG expression. The triple hit (TMPRSS2-ERG, SLC45A3-ERG and PTEN loss) is not found in low grade nor low stage tumor, it is associated with Gleason pattern 4 and T3-4 stage and it defines a group of tumors that should be excluded from watchful waiting and are candidates for intense therapy.


El càncer de pròstata (CaPr) és una malaltia altament heterogènia i el seu pronòstic, diagnòstic i gestió són polèmiques. Els reordenaments d’ERG i la pèrdua de PTEN són esdeveniments freqüents i concomitants en un subconjunt de CaPr. L'objectiu d'aquesta tesi és analitzar l'ús potencial dels reordenaments TMPRSS2-ERG i SLC45A3-ERG, juntament amb l'expressió d'ERG i PTEN en l'estratificació i pronòstic dels pacients amb CaPr. Nivells de sobreexpressió de TMPRSS2-ERG i ERG estan relacionats amb un fenotip més agressiu i podrien ser útils marcadors de progressió del CaPr. TMPRSS2-ERG s'associa amb CaPr de baix grau i el posterior desenvolupament de SLC45A3-ERG causa una major expressió d’ERG. El “triple hit” (TMPRSS2-ERG, SLC45A3-ERG i pèrdua de PTEN) no es troba en tumors de baix grau i estadi, s'associa amb patró 4 de Gleason i estadis T3-4, i defineix un grup de tumors que són candidats a teràpia intensa i s'han d'excloure d’espera en observació

Keywords

TMPRSS2-ERG; SLC45A3-ERG; PTEN; Prognosis; Prostate cancer; Pronòstic; Càncer de pròstata

Subjects

616.6 - Pathology of the urogenital system. Urinary and sexual (genital) complaints. Urology

Documents

taft.pdf

1.722Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)