Al cuidado del soberano. Des/orden, cuidado y vasallaje. Real Audiencia de Quito 1780-1807

Author

Carrillo Rosero, Ana María

Director

Comelles Esteban, José María,

Codirector

Kingnan, Eduardo

Date of defense

2017-09-26

Pages

325 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social

Abstract

Aquets treball recull els petits relats, baralles, escándols i disputes que van protagonitzar els homes i dones que van viure en els territoris de la Real Audiencia de Quito en el període entre finals del segle XVIII i la primera década del s.XIX. Ordenar-los, pensar-los i transcriure'ls em van donar les pistes sobre les dimensions polítiques en les quals es relacionaven entre ells i amb els diferents tipus d'autoritats que ocupaven tant els espais administratius com els imaginaris. Del general al particular vaig narrant el sentit d'aquestes relacions enmarcades en la comprensió d'un camp polític al que anomeno "cura", les maneres de mesurar-se i compovar-estan representades en l'exitencia o absencia d'ordre.


Este trabajo recoge los pequeños relatos, peleas, escándalos y disputas que protagonizaron los hombres y mujeres que vivieron en los territorios de la Real Audiencia de Quito en el período entre finales del s.XVIII y la primera década del s.XIX. Ordenarlos, pensarlos y transcribirlos me dieron las pistas sobre las dimensiones políticas en las cuales se relacionaban entre ellos y con los diferentes tipos de autoridades que ocupaban tanto los espacios administrativos como los imaginarios. De lo general a lo particular voy narrando el sentido de estas relaciones enmarcadas en la comprensión de un campo político al que denomino "cuidado", cuyas maneras de medirse y comprobarse están representadas en la existencia o ausencia de orden.


This work gathers the small stories, fights, scandals and disputes that led the men and women who lived in the territories of the Real Audiencia de Quito in the period between the end of eighteen century and the first decade of the nineteenth century. Ordering, thinking, and transcribing them gave me clues about the political dimensions in which they related to each other and to the different types of authorities that occupied both administrative and imaginary spaces. From the general to the particular issues I am narrating the meaning of these relarionships framed in the understanding of a polical field that I call "care", whose ways of measuring and cheaking are represented in the existence or absence of order.

Keywords

Autoritat colonial; Institutions d'asistencia; Vassallatge; Autoridad colonial; Instituciones de asistencia; Vasallaje; Colonial authority; Care institutions; Vassalage

Subjects

39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life; 572 - Physical anthropology; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

5.252Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)