Arte y Naturaleza: jardines de escultura en España (1980-2010)

Author

Marín Yrigaray, Aida

Director

Salcedo Miliani, Antonio

Date of defense

2017-09-18

Pages

786 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Un jardí d’escultures és un entorn natural modificat per l’ésser humà en què art i natura conviuen i es reforcen mútuament per a l’articulació d’un missatge unitari. La seva particularitat rau en el fet que l’escultura no constitueix una mera decoració ni la natura un simple escenari per acollir-la. Malgrat que no sempre és una garantia d’èxit, la inserció de les obres d’art a la natura pot contribuir a singularitzar-la, redignificar-la i convertir-la en un paisatge carregat d’uns valors compartits per una col·lectivitat. La present tesi doctoral analitza quatre manifestacions artístiques d’aquest tipus a l’Estat espanyol compreses entre els anys 1980 i 2010. Ubicades en realitats climàtiques ben diferents, Chillida Leku (Hernani), La Comella (Tarragona), el Projecte Art i Natura (Osca) i el Jardí de Cactus (Lanzarote) permeten analitzar en quina mesura el context preexistent pot arribar a condicionar i, fins i tot, determinar la resposta escultòrica dels artífexs i com aquesta, a la inversa, pot contribuir a millorar el "topos" inicial. A més a més, en trobar-se a l’aire lliure, els projectes artístics d’aquest tipus plantegen constantment nous reptes en matèria de conservació i obren nombroses línies de debat pel que fa als límits de l’intervencionisme curatiu. En qualsevol cas, totes les propostes responen a un acte de compromís per part dels artistes. Un compromís vinculat a la salvaguarda dels valors patrimonials i a la voluntat de dinamitzar a través de l’art territoris inicialment deprimits des del punt de vista social, cultural i econòmic.


Un jardín de esculturas es un entorno natural modificado por el ser humano en el que arte y naturaleza conviven y se refuerzan mutuamente para la articulación de un mensaje unitario. Su particularidad estriba en el hecho de que la escultura no constituye una mera decoración ni la naturaleza un simple escenario para acogerla. A pesar de que no siempre es una garantía de éxito, la inserción de las obras de arte en un entorno natural puede contribuir a singularizarlo, redignificarlo y convertirlo en un paisaje dotado de unos valores compartidos por una colectividad. La presente tesis doctoral analiza cuatro manifestaciones artísticas de este tipo en el Estado español comprendidas entre los años 1980 y 2010. Ubicadas en realidades climáticas muy diferentes, Chillida Leku (Hernani), La Comella (Tarragona), el Proyecto Arte y Naturaleza (Huesca) y el Jardín de Cactus (Lanzarote) permiten analizar en qué medida el contexto preexistente puede llegar a condicionar e, incluso, determinar la respuesta escultórica de los artífices y como ésta, a la inversa, contribuye a mejorar el "topos" inicial. Además, al encontrarse al aire libre, los proyectos artísticos de este tipo plantean constantemente nuevos retos en materia de conservación y abren numerosas líneas de debate en cuanto a los límites del intervencionismo curativo. En cualquier caso, todas las propuestas responden a un acto de compromiso por parte de los artistas. Un compromiso vinculado a la salvaguarda de los valores patrimoniales y a la voluntad de dinamizar a través del arte territorios inicialmente deprimidos desde el punto de vista social, cultural y económico.


A sculpture garden is a natural environment modified by human being in which art and nature coexist and enhance each other for the articulation of a unitary message. Its particularity lays on the fact that the sculpture does not constitute a mere decoration nor the nature a simple stage to receive it. Although it is not always a guarantee of success, the insertion of works of art into nature can contribute to singling it out, redignifying it and converting it into a landscape with values that are shared by a collectivity. The present thesis analyzes four artistic manifestations of this type in Spain from 1980 to 2010. Located in very different climatic realities, Chillida Leku (Hernani), La Comella (Tarragona), Art and Nature Project (Huesca) and The Garden of Cactus (Lanzarote) allow us to analyze to what extent the preexisting context can determine, and even, determine the sculptural response of the artists and how this contributes to improve the initial "topos". In addition, in the open air, artistic projects of these characteristics constantly pose new conservation challenges and open many lines of debate in terms of curative conservation. In any case, all these proposals respond to an act of commitment taken by the artists. A commitment linked to the safeguarding of heritage values and also the will to dynamize, through art, territories initially depressed from the social, cultural and economic point of view.

Keywords

Jardí d'escultures; Escultura contemporània; Paisatge; Jardín de esculturas; Escultura contemporánea; Paisaje; Sculpture garden; Contemporary sculpture; Landscape

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens; 72 - Architecture; 73 - Plastic arts

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

240.1Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)