Turismo sostenible en espacios insulares: el caso de Ibiza (España)

Author

Téllez Ramírez, Juan Camilo

Director

Llurdés Coit, Joan Carles

Date of defense

2017-11-17

ISBN

9788449076459

Pages

334 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Abstract

Aquesta investigació té com a objectiu avaluar la situació actual del turisme a través d’instruments quantitatius (anàlisis d’indicadors de sostenibilitat turística) i qualitatius (realització d’entrevistes) a la illa d’Eivissa, partint de l’anàlisi dels problemes que més s’estan evidenciant-hi des de l’aparició del turisme de masses, a finals dels anys cinquanta, fins l’actualitat. Aquests problemes són la sobrepoblació (producte de la pressió turística), l’estacionalitat concentrada en els mesos d’estiu, l’excessiu consum d’aigua i l’increment en l’ús d’energia elèctrica provinent de fonts no renovables. Aquesta anàlisi ens sembla important tenint en compte l’augment del turisme, ja que la illa és una atractiva destinació de sol i platja. Finalment, amb els punts esmentats, es presentarà una proposta de sostenibilitat turística per a la illa.


Esta investigación tiene como objetivo evaluar la situación actual del turismo a través de instrumentos cuantitativos (análisis de indicadores de sostenibilidad turística) y cualitativos (realización de entrevistas) en la isla de Ibiza, partiendo del análisis de los problemas que más se están evidenciando en la isla desde la aparición del turismo de masas, a finales de los años cincuenta, hasta la actualidad. Tales problemas son la sobrepoblación (producto de la presión turística), la estacionalidad concentrada en los meses de verano, el excesivo consumo de agua y el incremento en el uso de energía eléctrica proveniente de fuentes no renovables. Este análisis se nos antoja importante teniendo en cuenta el incremento del turismo, ya que la isla es un atractivo destino de sol y playa. Finalmente, con los puntos mencionados, se presentará una propuesta de sostenibilidad turística en la isla.


This research is aimed at evaluating the current situation of tourism through quantitative (analysis of sustainable tourism indicators) and qualitative (conducting interviews) instruments on the island of Ibiza. Starting from the most evident problem on the island, is the emergence of mass-tourism in the late Fifties until present. Such problems are overpopulation (as a result of tourist pressure), seasonality concentrated in the summer months, excessive water consumption and increased use of electricity from non-renewable resources. This analysis seems to be important for the island, considering the increase of tourism with the attraction it has to beach lovers all over the world. Finally, with the mentioned points, a proposal for sustainable tourism will be presented on the island.

Keywords

Turisme sostenible; Turismo sostenible; Sustainable tourism; Isntrutments quantitatius i qualitatius; Instrumentos cuantitativos y cualitativos; Quantitative and qualitative instruments; Indicadors de sostenibilitat turística; Indicadores de sosteibilidad turística; Sustainable tourism indicators

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

jctr1de1.pdf

6.544Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)