Contribució a l'Estudi de l'Acústica de la tenora i del tible en el domini temporal

Author

Martínez Miralles, Jordi

Director

Agulló i Batlle, Joaquim

Date of defense

1987-10-09

ISBN

9788469261859

Legal Deposit

B.42203-2009



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona

Abstract

La tesi presenta dues parts diferenciades:<br/><br/>En primer lloc, el desenvolupament de diferents tècniques experimentals per a l'estudi del comportament acústic d'instruments musicals de vent de doble llengüeta; concretament de la tenora i del tible emprats en les cobles catalanes. Així, s'ha dedicat especial atenció a la captació i l'anàlisi dels transitoris d'atac: els transitoris que es produeixen entre l'instant en que s'inicia l'execució d'una nota i l'instant en que s'assoleix el règim estacionari. També s'ha abordat la mesura en temps real de la freqüència fonamental dels sons musicals; l'afinació. Per a realitzar la mesura ha estat necessari desenvolupar i posar a punt un instrument, basat en un microprocessador, que determina el període del so, i en general d'una vibració quasi periòdica, amb la rapidesa i precisió requerides per a seguir l'evolució temporal de l'afinació.<br/><br/>En segon lloc, el desenvolupament d'un mètode de càlcul per a trobar la resposta impulsional dels instruments directament en el domini temporal -mètode de la multiconvolució- que parteix de la caracterització analítica de les funcions de reflexió i de transmissió que es presenten a les diverses discontinuïtats del perfil interior de l'instrument. Aquest mètode ha propiciat posteriorment el desenvolupament de la caracterització en el domini temporal del comportament acústic de conductes en general, i el desenvolupament de tècniques de convolució ràpida aplicables a la simulació de múltiples sistemes dinàmics.


La tesis realizada ha consistido en el estudio del comportamiento acústico del tible y la tenora en el dominio temporal, ambos son instrumentos musicales de viento populares de Cataluña. El estudio se ha centrado en tres aspectos: <br/><br/>-Captación y análisis de los transitorios de ataque de las notas en diversas formas de ejecución musical. Medida en tiempo real de la afinación de las notas mediante un instrumento basado en un microprocesador y desarrollado por el autor. La medida en tiempo ha permitido analizar aspectos tales como la fluctuación de frecuencia asociada al vibrato o la afinación de diversas escalas musicales.<br/><br/>-Determinación experimental y por cálculo de la respuesta impulsional de la columna de aire de ambos instrumentos. La respuesta impulsional de la columna de aire de ambos instrumentos. La respuesta impulsional se ha calculado directamente en el campo temporal a partir de la caracterización analítica de las reflexiones que se producen en las discontinuidades del perfil del instrumento <br/><br/>-Método de multiconvolución. Este procedimiento se ha comparado con el tradicional basado en la transformada inversa de Fourier de la impedancia acústica.


First, the development of several experimental techniques to study the acoustic behaviour of double reed woodwind instruments (in particular of the "tenora" and "tible", catalan musical instruments used in open air performances). A special effort has been devoted to the capture and analysis of starting transients: sound transients produced when the player starts a new musical note, which finishes when the stationary regime is reached. The real-time of the fundamental frequency of musical sounds has been also treated in order to study the musical tuning of this kind of instruments. This study has required the design and development of an electronic device, based on a microprocessor, that allows the identification of the sound period with the sufficient speediness and accuracy to follow the tuning time history.<br/><br/>Second, the development of a methodology to determine the impulse response of woodwind musical instruments directly in the time domain. This methodology, called multiconvolution, is based on the analytical description of reflection and transmission functions associated to the instrument bore discontinuities and its boundary conditions. The method has also lead to the later study of the dynamic behaviour of general acoustic ducts, and to the development of fast convolution techniques that can be applied to simulate the behaviour of different dynamic systems.

Keywords

acústica musical; simulació; convolució; anàlisi freqüencial

Subjects

531/534 - Mechanics

Documents

TJMM1de2.pdf

8.166Mb

TJMM2de2.pdf

7.420Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)