Chromatin reorganization during epithelial-to-mesenchymal transition : a role for euchromatin lamin B1 domains

Author

Pascual-Reguant, Laura

Director

Peiró Sales, Sandra

Date of defense

2018-11-23

Pages

220 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Les làmines nuclears (A/C i B) són els majors constituents de la làmina nuclear (NL). Els estructuralment conservats dominis associats a les làmines (LADs) estan formats per regions genòmiques que contacten amb la NL. Tot i així, les làmines també s’han trobat dins del nucleoplasma però el paper de les làmines nuceloplasmàtiques encara està per definir. En aquesta tesis, hem mapat la localització de la Lamina B1 en tot el genoma de ratolí en una fracció enriquida en eucromatina i hem seguit el seu dinamisme durant la transició epiteli-mesènquima (EMT). La lamina B1 s’associa amb eucromatina activament expressada i oberta, formant dominis d’eucromatina associats a la lamina B1 (eLADs) dinàmics amb una mida mitjana de 0.3Mb. Les dades del Hi-C relacionen els eLADs amb la organització tri-dimensional del genoma de ratolí durant el procés de transició epiteli-mesènquima i correlaciona l’enriquiment de la lamina B1 a les fronteres de dominis d’associació topològics (TADs) amb un increment de la força de les fronteres. Nivells reduïts de lamina B1 alteren el la EMT i comprometen l’adquisició de característiques mesenquimals. Per tant, el genoma de ratolí necessita de dominis plàstics i dinàmics (eLADs) que continguin nivells predeterminats de lamina B1 per tal que es completi la EMT.


The nuclear lamins A/C and B are major constituents of the nuclear lamina (NL). Structurally conserved lamina-associated domains (LADs) are formed by genomic regions that contact the NL. However, lamins are also found in the nucleoplasm, where their role is still unknown. In this thesis, we map the genome-wide localization of lamin B1 into an euchromatin-enriched fraction of the mouse genome and follow its dynamics during the epithelial-to-mesenchymal transition (EMT). Lamin B1 associates with actively expressed and open euchromatin, forming dynamic euchromatin laminB1-associated domains (eLADs) with an average size of 0.3 Mb. Hi-C data link eLADs to the three-dimensional (3D) organization of the mouse genome during EMT process and correlate lamin B1 enrichment at topologically associating domain (TAD) borders with increased border strength. Importantly, reduced levels of lamin B1 alter the EMT signature and compromise acquisition of mesenchymal traits. Therefore, the mouse genome requires dynamic and plastic domains (eLADs) that contain predetermined lamin B1 levels in order to undergo EMT.

Keywords

Chromatina; Lamin B1; Reorganització; Transició Epiteli-Mesènquima; Estructura de la cromatina; Chromatin; Reorganization; Epithelial-to-Mesenchymal Transition; Chromatin structure

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

tlpr.pdf

4.567Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)