Tyrosol and its endogenous conversion into hydroxytyrosol in humans : Dietary sources, genetic modulation and clinical effects

Author

Boronat Rigol, Anna

Director

Torre Fornell, Rafael de la

Date of defense

2020-01-16

Pages

278 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Hydroxytyrosol is a health-promoting dietary phenol mainly present in extra virgin olive oil. Wine and beer are sources of tyrosol, a related phenolic compound. We have demonstrated that in humans tyrosol is endogenously converted into hydroxytyrosol following wine and beer consumption. Therefore, tyrosol rich foods could trigger equivalent health effects than those of hydroxytyrosol ones. The conversion of tyrosol into hydroxytyrosol is mediated by the polymorphic cytochrome P450 isoenzymes CYP2A6 and CYP2D6. In a randomized controlled clinical trial, we have shown that tyrosol and its conversion into hydroxytyrosol improved endothelial function in individuals at high cardiovascular risk following a 4-weeks of a dietary intervention enriched in tyrosol. A polygenic activity score to predict the metabolic fate of tyrosol to hydroxytyrosol based on CYP2A6 and CYP2D6 genotypes has also been developed. This score was capable of predicting the metabolism of tyrosol and the magnitude of the derived biological effects in a personalized manner.


L’hidroxitirosol és un compost fenòlic amb propietats beneficioses per la salut present principalment en l’oli d’oliva verge extra. El vi i la cervesa són fonts de tirosol, un compost fenòlic relacionat. Hem demostrat que en humans el tirosol és convertit endògenament a hidroxitirosol després del consum d’aliments rics en tirosol com el vi o la cervesa. Conseqüentment, els aliments rics en tirosol, generarien efectes saludables equivalents als aliments rics en hidroxitirosol. La conversió és mediada per CYP2A6 i CYP2D6, dos isoenzims del citocrom P450 altament polimòrfics. Mitjançant un assaig clínic aleatori controlat s’ha evidenciat que el tirosol i la seva conversió a hidroxitirosol produeixen una millora en la funció endotelial en voluntaris amb risc cardiovascular després de 4 setmanes amb una dieta enriquida en tirosol. S’ha desenvolupat també un paràmetre de valoració numèric en base als genotips de CYP2A6 i CYP2D6 per predir el metabolisme del tirosol i la magnitud dels efectes biològics esperables de forma personalitzada.

Keywords

Tyrosol; Hydroxytyrosol; CYP2A6; CYP2D6; Mediterranean diet; Tirosol; Hidroxitirosol; Dieta mediterrània

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Documents

tabr.pdf

4.370Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)