Estrategias de subsistencia y dinámicas de asentamiento en los Valles de Alcoy durante el Paleolítico medio. Análisis zooarqueológico, tafonómico y paleoecológico de la secuencia arqueológica de El Salt (Alcoy, Alicante)

Author

Pérez Luis, Leopoldo Jesús

Director

Sala Ramos, Robert

Sanchís Serra, Alfred

Galván Santos, Bertila

Date of defense

2019-06-05

Pages

448 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La present tesi doctoral té per objectiu l'estudi comportamental de les últimes poblacions neandertals que van ocupar les Valls d'Alcoi (Alacant, Espanya) durant el Paleolític mitjà. Per a això, s'ha pres com a base material el registre faunístic recuperat en el jaciment arqueològic del Salt, estudiant des d'una perspectiva econòmica centrada en la subsistència humana, a través de l'aplicació de mètodes zooarqueològics i tafonòmics. Paral·lelament, es porta a terme la seva comparativa amb la resta d'evidències conegudes a la regió i en el conjunt del vessant mediterrània de la península Ibèrica, permetent obtenir una visió més general sobre les maneres de vida d'aquestes societats. Els principals resultats posen de manifest la capacitat d'adaptació i l'alt control del medi ambient dels homínids que freqüentaven El Salt, amb pràctiques de caça generalista centrada en els cèrvids, els caprins i els èquids sobre els quals es van practicar diversitat de tipus de transport i intensitat del processat i consum, reafirmant l'ús de l'enclavament com a zona d'habitació i / o de captació de recursos biològics i litològics, en el marc d'activitats relacionades amb el seu refugi, nutrició, aprovisionament i preparació tecnològica d'eines. Hem pogut confirmar l'origen antròpic de gran part de les acumulacions d'ungulats del Salt, al costat d'una aportació contínua de lepòrids a causa del paper jugat per altres agents (aus rapinyaires i carnívors), sense manifestar-se signes de competència interespecífica al llarg de la seqüència. A través de l'anàlisi paleoecològic dels macrovertebrats confirmem l'existència d'un entorn ecològic altament heterogeni per les Valls d'Alcoi durant el MIS 3, amb presència de biòtops de bosc, prat i muntanya que permetrien als grups neandertals la gestió d'una destacada varietat de recursos animals, vegetals i geològics.


La presente tesis doctoral tiene por objetivo el estudio comportamental de las últimas poblaciones neandertales que ocuparon los Valles de Alcoy (Alicante, España) durante el Paleolítico medio. Para ello, se ha tomado como base material el registro faunístico recuperado en el yacimiento arqueológico de El Salt, estudiándose desde una perspectiva económica centrada en la subsistencia humana, a través de la aplicación de métodos zoarqueológicos y tafonómicos. Paralelamente, se lleva a cabo su comparativa con el resto de evidencias conocidas en la región y en el conjunto de la vertiente mediterránea de la Península Ibérica, permitiendo obtener una visión más general sobre los modos de vida de estas sociedades. Los principales resultados ponen de manifiesto la capacidad de adaptación y el alto control del medioambiente de los homínidos que frecuentaban El Salt, con prácticas de caza generalista centrada en los cérvidos, los caprinos y los équidos sobre los que se practicaron diversidad de tipos de transporte e intensidad del procesado y consumo, reafirmando el uso del enclave como zona de habitación y/o de captación de recursos biológicos y litológicos, en el marco de actividades relacionadas con su refugio, nutrición, aprovisionamiento y preparación tecnológica de herramientas. Hemos podido confirmar el origen antrópico de gran parte de las acumulaciones de ungulados de El Salt, junto a un aporte continuo de lepóridos debido al papel jugado por otros agentes (aves rapaces y carnívoros), sin manifestarse signos de competencia interespecífica a lo largo de la secuencia. A través del análisis paleoecológico de los macrovertebrados confirmamos la existencia de un entorno ecológico altamente heterogéneo para los Valles de Alcoy durante el MIS 3, con presencia de biotopos de bosque, pradera y montaña que permitirían a los grupos neandertales la gestión de una destacada variedad de recursos animales, vegetales y geológicos.


The aim of this thesis is the behavioral study of the last Neanderthal populations that occupied the Valleys of Alcoy (Alicante, Spain) during the Middle Palaeolithic. To this end, the faunal record recovered from the El Salt archaeological site has been taken as a material base, being studied from an economic perspective centered on human subsistence, through the application of zoarchaeological and taphonomic methods. At the same time, it is compared with the rest of the others evidences in the region and in the whole of the Mediterranean side of the Iberian Peninsula, allowing to obtain a more general view of the ways of life of these groups. The main results show the adaptation capacity and the high control of the environment of the hominids that frequented El Salt, with general hunting practices focused on cervids, goats and equines on which diversity of transport types were practiced. Intensity of processing and consumption, reaffirming the use of the site as a habitation zone and / or collection of biological and lithological resources, within the framework of activities related to shelter, nutrition, provisioning and technological preparation of tools. We have been able to confirm the anthropic origin of a large part of the accumulations of ungulates of El Salt, together with a continuous contribution of leporids due to the role played by other agents (raptors and carnivores), without showing signs of interspecific competition throughout the sequence. Through the paleoecological analysis of the macrovertebrates, we confirmed the existence of a highly heterogeneous ecological environment for the Alcoy Valleys during MIS 3, with the presence of forest, meadow and mountain biotopes that would allow Neanderthal groups to manage a variety of animal, plant and geological resources.

Keywords

Neandertals; Zooarqueologia; El Salt; Neandertales; Neanderthals; Zooarchaeology

Subjects

09 - Manuscripts. Rare and remarkable works; 9 - geography. Biography. History

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI.pdf

34.37Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)