La indumentaria señorial femenina catalana del Siglo XV y su reflejo en el arte

Author

Torrents Iglesias, Ester

Director

Mata de la Cruz, Sofia

Date of defense

2019-01-14

Pages

745 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La indumentària és un reflex de l'ideari del moment històric en què es produeix. Tot el que veiem d'ella és una porta oberta a la idiosincràsia del període, susceptible d'analitzar-se des del punt de vista social, polític i fins i tot psicològic i moral. La moda catalana del segle XV tenia unes formes pròpies que la diferenciaven de la dels altres regnes peninsulars, per als quals va ser font d'inspiració i innovació en moltes ocasions. Aquesta tesi doctoral repassa detalladament les diferents peces de roba de les dames de la noblesa a Catalunya. S'analitzaran els materials i tints amb les que van ser elaborades, així com la seva evolució estilística, a través d'il•lustracions inèdites creades en detall al llarg de la investigació per l'autora. Així mateix, es farà una anàlisi històrica, psicològic, moral i sociològic de la indumentària, com mostra la realitat de la dona del moment i com aquesta es reflectia en el seu abillament. Finalment, s'estudiaran sis obres escultòriques i pictòriques, analitzant així la simbologia i el missatge socioeconòmic després de l'elecció de peces, colors i estils amb els quals les dames van ser retratades en elles. Tot acompanyat d'il•lustracions creades per explicar la seva morfologia. S'uneixen així Il•lustració i Història de l'Art en una investigació que pretén convertir-se en un manual de fàcil ús per a qualsevol historiador que pretengui fer una aproximació històrica i artística a qualsevol peça de roba que es trobi en una obra artística catalana del segle XV.


La indumentaria es un reflejo del ideario del momento histórico en el que se produce. Cuanto vemos de ella es una puerta abierta a la idiosincrasia del período, susceptible de analizarse desde el punto de vista social, político e incluso psicológico y moral. La moda catalana del siglo XV tenía unas formas propias que la diferenciaban de la de los demás reinos peninsulares, para los cuales fue fuente de inspiración e innovación en muchas ocasiones. Esta tesis doctoral repasa detalladamente las diferentes prendas de ropa de las damas de la nobleza en Cataluña. Se analizarán los materiales y tintes con las que fueron elaboradas, así como su evolución estilística, a través de ilustraciones inéditas creadas en detalle a lo largo de la investigación por la autora. Asimismo, se hará un análisis histórico, psicológico, moral y sociológico de la indumentaria, como muestra la realidad de la mujer del momento y cómo esta se reflejaba en su atuendo. Por último, se estudiarán seis obras escultóricas y pictóricas, analizando así la simbología y el mensaje socio-económico tras la elección de prendas, colores y estilos con los que las damas fueron retratadas en ellas. Todo acompañado de ilustraciones creadas para explicar su morfología. Se unen así Ilustración e Historia del Arte en una investigación que pretende convertirse en un manual de fácil uso para cualquier historiador que pretenda hacer una aproximación histórica y artística a cualquier prenda de ropa que se halle en una obra artística catalana del siglo XV.


The clothing is a reflection of the ideology of the historical moment in which it occurs. What we see of it is an open door to the idiosyncrasies of the period, which can be analyzed from a social, political and even psychological and moral point of view. The Catalan fashion of the fifteenth century had its own forms that differentiated it from the style of the other peninsular kingdoms. For those kingdoms Catalan fashion was a source of inspiration and innovation on many occasions. This doctoral thesis reviews in detail the different clothes of the ladies of the nobility in Catalonia. The materials and dyes with which they were made will be analyzed, as well as their stylistic evolution, through unpublished illustrations created in detail throughout the investigation by the author. Also, there will be a historical, psychological, moral and sociological analysis of the clothing, as shown by the reality of the woman of the moment and how it was reflected in her attire. Finally, six sculptural and pictorial works will be studied, analyzing the symbolism and the socioeconomic message besides the choice of garments, colors and styles in with which the ladies were portrayed.All accompanied by illustrations created to explain its morphology. Illustration and Art History are united in a research that aims to become an easy-to-use manual for any historian who intends to make a historical and artistic approach to any garment that is found in the Catalan artistic world of the fifteenth century.

Keywords

Indumentària; Medieval; Catalana; Fashion

Subjects

3 - Social Sciences; 73 - Plastic arts; 74 - Drawing. Design. Applied arts and crafts; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Artes y humanidades

Documents

TESI.pdf

25.92Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)