El resurgir de lo religioso. La reactivación y el refuerzo del sentimiento religioso en contextos de emigración en sociedades secularizadas. El ejemplo de la Iglesia Ortodoxa de Rumanía (IOR) en Cataluña

Author

De Andres Cardona, Jorge Fernando

Director

Belzunegui Eraso, Angel Gabriel

Date of defense

2021-01-21

Pages

259 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La secularització semblava estar imposant-se en el món. No obstant això, no ha pogut assolir el seu principal objectiu: substituir la religió en l'àmbit institucional i privat. Això ha portat els experts a catalogar-lo com un fracàs. Paral·lelament, es constata que el fenomen religiós, ha iniciat un procés de recuperació i reforç manifestant-tant a través de les religions tradicionals com de religions substitutives. En contextos d'emigració en societats secularitzades, s'observa com comunitats migrants no només mantenen la seva fe sinó que fins i tot creixen en nombre. Aquest treball se centra en la comunitat de fidels de l'Església Ortodoxa de Romania a Catalunya i intenta explicar el motiu pel qual aquest grup nacional i religiós ha mantingut les seves creences en contra del que s'esperava. La resposta està en una gran capacitat de resistència enfront d'amenaces externes, un seguiment fidel de la tradició i un intens sentit nacional.


La secularización parecía estar imponiéndose en el mundo. Sin embargo, no ha podido alcanzar su principal objetivo: sustituir a la religión en el ámbito institucional y privado. Ello ha llevado a los expertos a catalogarlo como un fracaso. Paralelamente, se constata que el fenómeno religioso, ha iniciado un proceso de recuperación y refuerzo manifestándose tanto a través de las religiones tradicionales como de religiones sustitutivas. En contextos de emigración en sociedades secularizadas, se observa como comunidades migrantes no sólo mantienen su fe sino que incluso crecen en número. Este trabajo se centra en la comunidad de fieles de la Iglesia Ortodoxa de Rumanía en Cataluña e intenta explicar el motivo por el que este grupo nacional y religioso ha mantenido sus creencias en contra de lo esperado. La respuesta está en una gran capacidad de resistencia frente a amenazas externas, un seguimiento fiel de la tradición y un intenso sentido nacional.


Secularization seemed to be taking over the world. However, it has not been able to achieve its main goal: to replace religion in the institutional and private sphere. This has led experts to classify it as a failure. At the same time, it is found that the religious phenomenon has started a process of recovery and reinforcement manifesting itself both through traditional religions and substitute religions. In contexts of emigration in secularized societies, it is observed how migrant communities not only keep their faith but also grow in number. This work focuses on the community of the faithful of the Romanian Orthodox Church in Catalonia and tries to explain the reason why this national and religious group has maintained their beliefs against expectations. The answer lies in a great capacity for resistance in the face of external threats, a faithful following of tradition and an intense national sense.

Keywords

Església Ortodoxa; Secularització; emigració romanesa; Iglesia Ortodoxa; Secularización; Emigración rumana; Orthodox Church; Secularization; Romanian emigration

Subjects

2 - Religion. Theology; 3 - Social Sciences; 316 - Sociology; 572 - Physical anthropology

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI JORGE FERNANDO DE ANDRES CARDONA.pdf

4.754Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)